Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Bajban az elektromos autó piac? Németországban 100 ezer vár eladásra

10perc.hu
2024. 06. 06.
Bajban az elektromos autó piac? Németországban 100 ezer vár eladásra

Hihetetlen, de igaz: Németországban 100.000 elektromos autó kényszerül várakozni eladatlanul a kereskedésekben és gyárakban.

A Totalcar cikke részletezi Werner Olle, autópiaci szakértő nyilatkozatát, aki szerint a drámai eladási visszaesés a német kormány által az elektromos autókra igényelhető támogatás váratlan megszűnésének köszönhető. Ez a lépés elriasztotta a potenciális vásárlókat, akik a kedvezmények megszűnése után nem találták vonzónak az elektromos autók árát.

Jelenleg 100.000 elektromos autó parkol tétlenül a gyárak és kereskedések telephelyein, jelentős tőkelekötést okozva. 

A helyzet súlyosságát tovább fokozza, hogy a raktározás további költségekkel jár, miközben a járművek értéke idővel csökkenhet.

Míg a német elektromosautó-export az elmúlt évben jelentősen, 58%-kal emelkedett, ez önmagában nem elegendő a felhalmozódás problémájának megoldására. Ezenfelül a szakértők rámutatnak, hogy a kedvezmények megszűnése miatt a belföldi piac gyengülése hosszabb távon az export növekedését is veszélyeztetheti.

Az elmúlt évben a német elektromosautó-gyártók exportja látványosan emelkedett, 786 ezer járművet adtak el külföldön, összesen 36 milliárd euró értékben. Ez az előző évhez viszonyítva 58 százalékos növekedést jelent. A tisztán elektromos autók az exportált járművek körülbelül 25 százalékát tették ki. Olle rámutatott, hogy bár az export növekedése pozitívum, nem oldja meg az iparág minden problémáját. 

A felhalmozás hosszú távon költséges, és csak jelentős kedvezményekkel lehetne rávenni a vásárlókat a magas árú modellek megvételére. 

Ezért bizonytalan, meddig tarthatja fenn a német autóipar ezt a lendületet.

Korábban a 10perc.hu-n megírtuk, hogy a Xiaomi megkezdi elektromos autóinak értékesítését.

További cikkek