390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Sok idős magyar bukhatja a jogosítványát

10perc.hu
2023. 10. 10.
Sok idős magyar bukhatja a jogosítványát

Újra terítékre került az idősek jogosítvány-hosszabbítása, és az ahhoz kötött alkalmassági vizsgálat is, Magyarországon a 60 év felettieknek amúgy is gyakrabban kell orvoshoz járniuk a jogsi miatt.

Az Európai Unió növelni kívánja a közlekedés biztonságát az utakon, ezért többek között a jogosítványok reformját is tervezik, figyelemmel kísérik az idősebb vezetőkre vonatkozó szabályokat is. Így a német autóklub szerint a jövőben előfordulhat, hogy a 70 év felettiek vezetési képességeit ötévente ellenőrizni kell. A tervek szerint nem csak orvosi vizsgálat, hanem valamiféle KRESZ-teszt is eleme lehet a rendszernek – írta a Pénzcentrum.

Az uniós előírás alkalmazása vélhetően nem jelentene különösebb gondot itthon, legalábbis jelenleg Magyarországon amennyiben az orvosi vizsgálaton vezetésre egészségügyileg alkalmasnak találnak valakit, akkor az életkor szerint változik, meddig is marad érvényes a jogsi az alkalmassági vizsgálat után. Igaz, az orvos csak a látást, a vérnyomást vizsgálja, meg persze nyilatkozni kell arról, hogy vannak-e alvási zavaraink.

A szabályok szerint ilyen időközönként kell meglátogatni az orvost, azaz egy-egy vizsgálat után ennyi ideig érvényes a jogosítvány:

  • 50 éves kor alatt 10 évig
  • 50-60 év között 5 évig
  • 60-70 év között 3 évig
  • 70 év felett 2 évig

Tehát nálunk már 60 év felett kötelező 3 évente orvoshoz menni, hogy kiderüljön, vezethetünk-e tovább az egészségünk alapján. Vélhetően nem lesz nagy nehézség egy-egy ilyen vizsgálat alkalmával kitöltetni mondjuk egy általános KRESZ-tesztet is, vagy megvizsgálni a reflexeket, a reakcióidőt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek