392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A világörökség része lett az erdélyi Verespatak

10perc.hu
2021. 07. 27.
A világörökség része lett az erdélyi Verespatak

Az UNESCO döntése lehetőséget biztosít a turizmus fenntartható fejlesztésére a térségben.

A világörökség részévé nyilvánította az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatakot és környékét az UNESCO Világörökség Bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán. A világörökségi státusz azoknak kedvez, akik ellenzik az aranybányászat újraindítását a térségben.

Klaus Iohannis román államfő szerint Verespataknak a hatóságok és a szakértők összehangolt erőfeszítései révén a helyi örökség bemutatásának és a bányavidék fenntartható fejlődésének a példájává kell válnia, mert ezzel a döntéssel a helyi közösség esélyt kap arra, hogy az örökség megőrzésére építve fejlődhessen.

Amíg Tánczos Barna, a román kormány RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere úgy vélte: a döntés lehetőséget biztosít a turizmus fenntartható fejlesztésére a térségben, addig Verespatak polgármestere, Eugen Furdui kijelentette, az UNESCO döntése Európa legnagyobb aranytartalékának a kibányászását akadályozza, és sokkal bürokratikusabbá teszi a település lakói számára az építkezések engedélyeztetését.

A mostani döntés annak a pernek a kimenetelét is befolyásolhatja, amelyben a kanadai Gabriel Resources társaság – amely 15 éve szeretné újranyitni az aranybányát – 4,4 milliárd dolláros kártérítést követel a román államtól. A társaság romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation vitatott ciántechnológiával bányászott volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek