EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Tőzsde: Történelmi csúcs rekordszámú részvénykibocsátással

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve.

Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések (IPO) globális értéke a harmadik negyedévben - mutat rá az EY könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó cég nemzetközi jelentésében. Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve: 14 százalékkal 872-re nőtt világszinten az IPO-k száma az előző év azonos időszakához képest. Az EY várakozása szerint a tőzsdei tranzakciók és kötvénykibocsátások száma és értéke is növekedni fog a következő negyedévben.


Január óta 84 tranzakció valósult meg az európai kontinensen     Fotó: freepik.com


A részvénykibocsátások értéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Kibocsátás szempontjából a legnagyobb forgalmat a sanghaji és az amerikai Nasdaq tőzsdéken bonyolították le, a legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki. Európa is kifejezetten erősen teljesített a harmadik negyedévben. A bevezetések száma 48 százalékkal, összértéke pedig 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Január óta 84 tranzakció valósult meg a kontinensen, és itt is a technológiai, egészségügyi és ipari szektor teljesített a legjobban.

Magyarországon idén eddig nem volt nyilvános részvénykibocsátás, a kötvénypiacon viszont aktív volt a vállalati szektor, ugyanis a magyar vállalatok a tőzsde helyett kötvénykibocsátással fedezik forrásigényüket. Októberig 29 hazai cég bocsátott ki kötvényt az MNB Növekedési kötvényprogramjában (Nkp).