392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tálibok: „Eltapossuk Pandzsírt, nem lesznek női miniszterek, várjuk a kínai befektetőket”

10perc.hu
2021. 09. 02.
Tálibok: „Eltapossuk Pandzsírt, nem lesznek női miniszterek, várjuk a kínai befektetőket”

Nemzeti egységkormányt akarnak létrehozni Afganisztánban az ország nagy részét uraló tálibok, miközben diplomáciájuk sorra veszi fel különböző államokkal a kapcsolatot.

A tálibok legfőbb szóvivője, Zabíhulláh Mudzsáhid terjedelmes interjút adott az olasz La Repubblica napilapnak, amiben Afganisztán új urainak terveiről beszélt. Nem titkolta, nemzeti egységkormányt akarnak létrehozni, melynek az előzőnél kevesebb tagja lesz.

Az országot is egységesíteni akarják a tálibellenes erők övezeteként ismert Pandzsír elfoglalásával, amit még az első, 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt sem sikerült az uralmuk alá hajtaniuk. Mivel a tartomány nem egyezkedik a tálibokkal, rövidesen újabb háború kezdődhet Afganisztánban. „Ha nem adják meg magukat, el lesznek taposva" – jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid.



Ami a nőket illeti, kifejtette, hogy a kormányban nem lesznek női miniszterek, de a nők továbbra is dolgozhatnak a minisztériumokban vagy rendőrként, ápolóként, bírósági munkatársként, valamint járhatnak egyetemre is. Ám egyelőre azt kérik tőlük továbbra is, hogy a rend teljes helyreállításáig maradjanak otthon, kérjenek szabadságot a munkahelyeiken.

A szóvivő a diplomáciai elképzeléseikről is beszélt. Többek között a tálibok által felállítandó kormány elismerését kérte Rómától. Zabihullah Mudzsáhid bejelentette, a két ország közötti történelmi és kulturális kapcsolatok jegyében az olasz nagykövetség újranyitását kérik Kabulban.



Hangsúlyozta, hogy az ország újjáépítésében a legjelentősebb gazdasági partnerüknek nevezett Kína segítségét várják, mely befektetésekkel kész segíteni az ország újjáépítését. Kiemelte, hogy kínai partnerekkel tervezik modernizálni az afganisztáni rézbányákat, és rajtuk keresztül szeretnének bejutni az európai piacokra is.

Fő céljuk, hogy az országuk kapcsolatrendszerét javítsák, minél több ország elismerje őket a többi állam részéről. A belpolitikában a gazdasági válság és a munkanélküliség felszámolását jelölte meg elsőrendűként. Kifejtette, hogy a kabuli repülőtér újranyitásában Katar és Törökország ajánlott fel segítséget, míg elárulta, Moszkva továbbra is fontos közvetítő szerepet tölt be.

Főkép forrása:
Bild.de

További cikkek