392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orosz-ukrán háború: Moszkva képtelen térdre kényszeríteni Kijevet az energetikai rendszerek bombázásával

10perc.hu
2023. 03. 12.
Orosz-ukrán háború: Moszkva képtelen térdre kényszeríteni Kijevet az energetikai rendszerek bombázásával

Volt olyan alállomás, amit hatszor lőttek szét, és most ismét sikerült új transzformátor segítségével újraindítani a környék áramellátását – az ukránok már-már az energiaháború megnyeréséről beszélnek.

Az ukránok élvezik a tavasz kezdetét. Az éjszakák ugyan még mindig hidegek, de most már mindenki hisz abban, hogy túlvészelik azokat a sorozatos orosz rakétacsapásokat, amelyek az ország áramellátást, fűtését és vízellátását voltak hivatottak teljesen tönkre tenni. A győzelem érdekében a civilek életét nyomorították hosszú hónapokon keresztül. Ám ahogy az ukrán hadsereget, úgy a lakosságot sem tudták megtörni.

„A tél nagyon kemény volt, de most már elmúlt. Nem tudtak megtörni minket, kibírtuk a nyomást. Jön a jobb idő, jön a mi időnk” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök hozzátette, az ellátó rendszerek annak ellenére bírták a háborús terhelést, hogy az energiainfrastruktúra fele megsérült. Ráadásul az elmúlt időszakban még némi többletet is képesek voltak felhalmozni.

Szükség is volt erre, hiszen csütörtökön véget ért a viszonylagos nyugalom az ukrán városokban, és az oroszok a hajnali órákban 81 rakétát lőttek ki az ország különböző területeire. Négy régióban áramkimaradások alakultak ki, sőt, pénteken Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban félmillió ember maradt áram nélkül.


Akinek kezd lemerülni a telefonja, az elmegy a központba, ahol egy transzformátor segítségével feltöltheti a mobilt     Fotó: BBC


„Most ugyan hideg van, de van ételünk, mert a tartalékainknak csak egy részét főztük meg" - mondta a BBC stábjának Olekszij, miközben rájött arra, hogy mobiltelefonja akkumulátorának élettartama 14 százalékra csökkent. Mivel nem várhatta meg, hogy lemerüljön a sok esetben a világgal egyedül kapcsolatot jelentő telefonja, úgy döntött, elmegy feltölteni.

A panelházban, ahol lakik, összesen ötszázan élnek, így akinek hasonló a gondja, az szintén elmegy a központba, ahol egy transzformátor segítségével feltöltheti a mobilt. Mint elárulta, a központban mindig tömeg van, így néha órákba telik, mire végez.

Kijevet is sújtotta a mostani támadássorozat, és egy 700 embert ápoló kórház több órára fűtés és melegvíz nélkül maradt. A fehérorosz határtól délre található Zsitomirban legalább 150 000 ember maradt áram nélkül. A polgármester szerint a következő néhány hét kritikus lesz, és ha a támadások folytatódnak, akkor további áramszünetek fenyegetnek.

De a városban élő Eugene Geraszimcsuk bizakodóan nézett a jövőbe a tavaszi napsütésben, magabiztosan közölte, a nehezén most egyelőre túljutottak. „Három hétig viszonylagos nyugalom volt, meg is lett az eredménye. Volt áram, sőt, a rendszerben lévő tartalék miatt a helyi hatóság beindította a közlekedés megsegítése érdekében a trolibuszok és a villamosok járatait városszerte” – mondta a férfi.


Volt olyan alállomás, amit hat találat is ért    Fotó: BBC


Ezt az optimizmust szinte mindenki osztja, sőt, már-már azt hangoztatták, hogy nemcsak a háborút, de az energiacsatát is Ukrajna nyeri. Tetyana Bojko, az Opora civil hálózat munkatársa úgy vélekedett, hogy az energetikai szektorban dolgozóknak és a nemzetközi segítségnek köszönhetően a legrosszabb forgatókönyvet már elfelejthetik. Olekszij ellenben óvatosságra intett, ugyanis úgy véli, amíg Putyinnak van rakétája, addig veszélyes Ukrajnára, a civil lakosságra és életükre.

A BBC két hétig a leghidegebb télben is a mérnökök és technikusok csapataival együtt járta azokat a régiókat, ahol a rakéták által okozott károk helyreállítását kellett elvégezni. Volt olyan alállomás, amit hatszor lőttek szét, és most ismét sikerült új transzformátor segítségével újraindítani a környék áramellátását.

Amíg a Nyugat a fegyverek mellett transzformátorokat is nagy számban szállítottak Ukrajnának, az ukrán légvédelem is a segítségnek és a pontosabb légvédelmi felszereléseknek köszönhetően egyre eredményesebben veszik fel a harcot az orosz rakéták és drónok ellen. A legutóbbi nagy támadás idején 34 rakétát semmisítettek meg, ám így is sok célba ért a különböző városokban.

Az ukrán kézen lévő erőműveket felújították és folyamatosan javították. Miután a nappalok naposabbak és melegebbek lesznek, az ukránok most már biztosak abban, hogy Oroszország katonai ereje egyre nehezebben képes majd a civilek és a háttérország terrorizálására.


Manapság a fegyverek mellett a transzformátorok jelentik a legnagyobb segítséget Ukrajnának     Fotó: BBC


Dnyipro városában is egyre inkább visszatér a normálisnak még nehezen nevezhető élet, annak ellenére, hogy csütörtökön több rakéta becsapódott a városba. Újra égnek az utcai lámpák, a főzés és a forró zuhany ismét a mindennapi rutin részévé vált a családok számára. Ez pedig elég, hogy lélekben megerősítse az ukrán lakosságot.

Hasonló a helyzet Herszonban is, amelyet tavaly novemberben foglaltak vissza az oroszoktól. „Körülbelül másfél hónapig nem volt áramunk, aztán napi két órát volt, majd fokozatosan megszűnt a korlátozás és most már úgy ahogy működik a város áramellátása" - mondta Alekszej Szandakov, egy  helyi vállalkozó.

Persze nem titok, ahhoz, hogy az ország energetikai rendszere bírja a nyomást, arra is szükség volt, hogy a sok menekült és halott miatt kevésbé terhelt az energiainfrastruktúra. A fogyasztás csökkent, a menekültek pedig még sokáig nem jönnek vissza, ráadásul a rakéták legújabb hulláma által okozott károkat már képesek gyorsan megjavítani.


Az ukránok biztosak abban, hogy a több tízezer elesett katona nem adta hiába az életét     Fotó: BBC


„Olyan ez, mint egy verseny. Igyekeznek minél gyorsabban minél nagyobb kárt okozni nekünk, mi pedig igyekszünk minél gyorsabban kijavítani a rakéták okozta károkat. Most már jól állunk, és ezt a versenyt is megnyerjük" - mondta Olekszandr Harcsenko, a kijevi Energiaipari Kutatóközpont igazgatója.

Sok ukrán azt mondja, hogy jobb egy hideg és sötét tél, mint 100 év Oroszországgal. Ám nemhogy a háborút nem nyerte meg Ukrajna a frontokon, de az energiaháborúban is maximum az idei tél csatáját élte túl. Igaz, az már szinte győzelem.

Főkép forrása:
BBC/EPA

További cikkek