392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orosz-ukrán háború: két család is a saját hősének tartja a kivégzett ukrán katonát

10perc.hu
2023. 03. 10.
Orosz-ukrán háború: két család is a saját hősének tartja a kivégzett ukrán katonát

Nemcsak a hősnek járó posztumusz kitüntetés a fontos, hanem az a fajta büszkeség, hogy a kivégzett katonának Ukrajna-szerte emlékműveket állítanak és utcákat neveznek el különböző városok polgármesterei.

A világot bejárta az a szörnyű videó, amelyen előbb egy fegyvertelen ukrán katonát gúnyoltak a fogvatartói, majd amikor az elszívta a cigarettáját és odafordulva hozzájuk, annyit mondott, hogy „Dicsőség Ukrajnának”, az orosz fegyveresek szitává lőtték. Most mindenki azt várja, hogy a gyilkosok elnyerjék méltó büntetésüket, illetve végre kiderüljön, kit végeztek ki brutális módon.

A 12 másodperces brutális képsorokat bemutató videó gyorsan elterjedt Ukrajnában. Állítólag orosz katonák tették fel a Telegramra… Mindenesetre a kivégzett katona nemzeti hőssé vált – a Kígyó-szigeteki határőrök mellett –, ő az ellenállás jelképe, nem véletlen, hogy többen osztozni akarnak a dicsőségében.

Nemcsak a hősnek járó posztumusz kitüntetés a fontos, hanem az a fajta büszkeség, hogy a kivégzett katonának Ukrajna-szerte emlékműveket állítanak és utcákat neveznek el különböző városok polgármesterei. Ám addig nem zárható le a vita a kilétéről, amíg nem tudják hazamenekíteni a holttestét. A gond, hogy az a terület, ahol vélhetően kivégezték, jelenleg orosz megszállás alatt van.


Az utolsó fotó, melyen még élt az ukrán katona, másodpercek múlva szitává lőtték a hóhérai     Fotó: Twitter/theguardian


A videó nyilvánosságra kerülését követően egy nő jelentkezett, miszerint a kivégzett katona nem más, mint Timofij Sadura, a hölgy testvére, aki Bahmutnál, a 30. különálló gépesített dandárban teljesített szolgálatot. Az említett férfi – aki január 7-én töltötte be a 41. életévét és valóban eltűnt február 3-a után – az észak-ukrajnai Liubar Rajonban született, és a Zsitomir megyei Mala Derevicska nevű faluban nőtt fel.

Húga, Olja a BBC-nek elmondta, hogy felismerte a bátyját. „Ráismerek, ő képes így szembenézni az oroszokkal” – állította, majd utána közölte, addig nem gyűjt a testvére dicsőségére emelendő emlékműre pénzt, amíg száz százalékosan be nem bizonyosodik, hogy a testvére az, akit kivégeztek.

Nem kellett sokáig várni arra, hogy megtalálják a következő, a háborúban szintén eltűnt hőst, akit azonnal azonosítottak a kivégzett férfivel. Bizonyos információk alapján a médiában és az interneten elkezdett terjedni a hír, hogy a meggyilkolt ember a 42 éves Olekszandr Igorevics Matszijevszkij, akit novemberben szintén Bahmutba küldtek. A férfi még 2022. december 30-án tűnt el, amikor négy társával ellentámadásra indult az oroszok ellen.


Emberek tucatjai gyűltek össze Matszijevszkij sírjánál, melyet elhalmoztak virágokkal      Fotó: The Guardian/Alessio Mamo


Az ismert ukrán újságíró, Jurij Butusov egy hosszú Facebook-bejegyzésben megindokolta, hogy az oroszok által megölt katona Matszijevszkij volt. Bemutatott egy fotót, melyet az eltűnése előtt 10 nappal készítettek még Bahmutban. Ezen a férfi jobb szemöldökén egy nagy kötés látható, ami a videón kivégzett katona jobb szemöldökén is kivehető.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a hadsereg még januárban kicserélte orosz elesett katonák holttestére Matszijevszkij állítólagos maradványait, amit aztán ki is adtak a férfi családjának. Az akkori dokumentumok szerint az ukrán katona januárban esett el. A maradványokat a Kijevtől északkeletre fekvő Nyizsin temetőjében helyezték örök nyugalomra. Ott, ahol Matszijevszkij élt és villanyszerelőként dolgozott. Még a háború előtti időkben…

A The Guardian stábja kilátogatott a temetőbe, ahol emberek tucatjai gyűltek össze Matszijevszkij sírjánál, melyet elhalmoztak virágokkal. A népnek, a hadseregnek szüksége van hősökre, hogy képesek legyenek kitartani. Most például Bahmutnál, ahol a háború legádázabb csatája dúl.


"Utcát nevezzünk el róla, vagy inkább szobrot emeljünk a tiszteletére” – mondta Olekszandr Kodola, Nyizsin polgármestere     Fotó: The Guardian/Alessio Mamo


Egy fiatal férfi cigarettára gyújtott, amit aztán a sírkő szélére helyezett. Pont úgy, mintha meg akarná osztani Matszijevszkijjal az utolsó slukkot, amelyet az orosz katonák már nem hagytak neki elszívni. „Ennek a katonának lehetett a világ legnagyobb szíve. Szobrot kéne neki emelnünk a városban” – mondta egy idősebb nő.

„Úgy gondolom, hogy Matszijevszkij az ukrán ellenállás újabb jelképévé válhat. Még nem dőlt el, hogy a sok kezdeményezésből melyiket valósítsuk meg. Utcát nevezzünk el róla, vagy inkább szobrot emeljünk a tiszteletére” – mondta Olekszandr Kodola, Nyizsin polgármestere.

A volt dandárparancsnoka szerint a katona édesanyja, Paraska és a 19 éves fia, Mikajlo, valamint az egység minden embere felismerte Matszijevszkijt a felvételen. A férfi tavaly december 29-én beszélt az édesanyjával utoljára, amikor azt mondta neki: „Anya, soha nem adom fel!” Az asszony sírva mesélte el, hogy sosem felejti azt a pillanatot, amikor az unokája felhívta, és könnyek között csak azt ismételgette: „Láttam, hogyan ölték meg az apámat!”


A hősök fala, hogy örökké emlékezzenek az elesettekre     Fotó: The Guardian/Alessio Mamo


A polgármester elmondta, hogy Matszijevszkij holtteste nagyon rossz állapotban volt, amikor egy hónappal halála után végre hazaérkezett. Katonatársai szerint a fején láthatóak voltak a gyilkosok golyói által ütött lyukak. Már kiadta a rendőrség a hivatalos papírt, ami az exhumáláshoz kell, hogy minden kétséget kizáróan kiderülhessen, hogy Matszijevszkij kivégzése látható-e a videón.

Mala Derevicskában, Sadura otthonában a falu egyik idős lakója szerint a katonát úgy gyászolta mindenki, mintha a saját családtagja lenne. „Mindenki meg van döbbenve, sír, amióta az a borzalom kiderült. Timofij Sadura egy hős, mert a halála előtt is volt bátorsága kimondani, hogy „Dicsőség Ukrajnának!” – mondta Szerhij Melnyik.

A Sadurát ismerő emberek szerint a videón látható férfi nem csak fizikailag hasonlít rá, hanem ahogy cigarettázik, ahogy megszólal és ahogy ott áll. Sadura nővére, Olja továbbra is óvatos a bátyja személyazonosságának állításával kapcsolatban. „A bátyámat felismerem a videóban. De ha mégsem ő lenne az áldozat, akkor minden részvétem azé a családé, aki így veszítette el hozzátartozóját. Viszont akkor lenne még egy kis reményem arra, hogy valaha viszontláthatom még” – mondta a BBC-nek Olja.

Hetek, hónapok telnek még el, mire kiderülhet az igazság. De sok ukrán számára ez már nem számít, mivel több ezer hős, katona vagy hadifogoly néz ugyanilyen bátran az ellenség arcába. „Győzni fogunk” – írta Butusov hosszú bejegyzésében a Facebookon. "Mert ilyen harcosok nincsenek Oroszországban, és Ukrajnát sok tízezer ugyanilyen hős védi."

Főkép forrása:
The Guardian

További cikkek