EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Máris támadja a Bankszövetség a kamatstopot

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre.

A Magyar Bankszövetség nem támogatja a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek.

A tegnap a jelzálog alapú hitelek esetében bejelentett 2022. június 30-áig tartó kamatstop január eleji bevezetéséről meglepetéssel értesült a Magyar Bankszövetség. Ugyanis a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását.

Ennek szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét, sőt a szövetség szerint a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot.