392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Már ötödik napja folyik az öldöklés Szíriában

10perc.hu/FG
2022. 01. 24.
Már ötödik napja folyik az öldöklés Szíriában

Elhúzódó harcok, közel száz halott az Iszlám Állam katonai akciójának következtében, és Hasakahban már tankokat is bevetettek a dzsihadista támadók ellen.

Már ötödik napja folynak elkeseredett harcok az északkelet-szíriai Hasakahban és környékén a kurd biztonsági erők, illetve az Iszlám Állam fegyveresei között, miután a dzsihadisták csütörtök este lerohanták a város hírhedt börtönét, a Ghwayrant fogva tartott társaik kiszabadítása érdekében.

Az Iszlám Állam (ISIS) egyik legjelentősebb akciója a mostani 2019 márciusa, az amerikai vezetésű koalíciós erőktől elszenvedett veresége, a Kalifátus megszűnése óta. A szélsőséges iszlamisták a kurd fegyveres erők által őrzött, mintegy 3500 bebörtönzött társuk, köztük számos vezető dzsihadista kiszabadítása érdekében támadtak a börtönre.

Az akció sikeresnek bizonyult, több száz fogvatartott jutott ki a fogdából. A kurd biztonsági erők amerikai katonai támogatással – tankok, páncélozott katonai járművek, Apache harci helikopter(ek) bevetésével – vették fel a harcot a börtön környékén, a városban, illetve annak szomszédságában a támadókkal.

A támadók további fegyvereket is zsákmányoltak a börtön lerohanásakor, majd kiszabadított társaikkal a város házaiban kerestek menedéket üldözőik elől, élő pajzsként használva civileket.



Az immár ötödik napja tartó harcok során az amerikai légi támogatást is élvező kurd biztonsági erők (Syrian Democratic Forces, SDF) bekerítették a börtön épületét, s jelenleg azért küzdenek, hogy teljes ellenőrzésük alá vonják azt és annak környékét. Hírügynökségi jelentések szerint több tucat dzsihadista áll még harcban a kurd rendfenntartókkal a városban és környékén.

A kurd fegyveresek minden lakást átvizsgálnak a börtön környékén iszlamisták után kutatva, miközben a levegőben a koalíciós erők helikopterei köröznek – az AFP hírügynökség helyszíni tudósítója jelentése szerint.

A csata civil exodust váltott ki Hasakahban, sok család hanyatt-homlok menekül a városból a kemény téli hidegben. Ezrek hagyták hátra otthonaikat környékbeli településekre menekülve, ahol rokonaik élnek – mondta el Sheikhmous Ahmed, a helyi kurd adminisztráció vezetője az AFP-nek.

Az Iszlám Állam hírügynöksége, az Amaq videót tett közzé az interneten, mely azokat a pillanatokat rögzítette, amikor az iszlamista fegyveresek behatoltak a Ghwayran börtön épületébe. A videó mellé egy nyilatkozatot is kiadtak, melyben közlik, hogy társaik kiszabadítása volt az akció célja.



A hétvégi akciók jelzik, az Iszlám Állam egyre erősebb a térségben. Az egyelőre nem világos, hogy a szíriai és az iraki támadások összehangolt akciók voltak-e. Az is elképzelhető, hogy a szíriai börtöntámadás egy helyi ISIS-sejt akciója volt.

Nicholas Heras, a washingtoni Newslines Institute elemzője szerint a dzsihadisták létszámban akarják fejleszteni erőiket, ehhez lenne szükséges bebörtönzött társaik kiszabadítása. 2019 óta mintegy 12 ezer egykori ISIS-harcost őriznek börtönökben Szíriában és Irakban, többségüket kurd területeken.

A jelenleg mintegy 10 ezer fegyveressel rendelkező szélsőségesek megduplázhatnák harci erejüket egykori harcostársaik kiszabadítása révén. A bebörtönzöttek között számosan nyugati, európai országok állampolgárai, akiket hazájuk nem hajlandó repatriálni biztonsági kockázatok miatt.

A kurd hatóságok korábban többször felhívták már a nemzetközi közösség figyelmét, hogy nem adottak a feltételek a fogvatartottak biztonságos őrzéséhez. Abdulkarim Omar, a szíriai kurd autonóm terület egyik külpolitikai ügyekben illetékes vezetője kijelentette, a nemzetközi közösség felelőssége, hogy minderre sor kerülhetett.

Főkép forrása:
France24

További cikkek