EUR: 410,55 Ft
USD: 391,90 Ft
CHF: 416,16 Ft
GBP: 475,41 Ft
HRK: 54,34 Ft
RON: 83,51 Ft
RSD: 3,50 Ft

Mai névnap:

Legutóbb Hitler annektált ekkora területet, mint most Putyin

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

Az orosz elnök ma délutáni beszédében jelentette be a Luganszki Népköztársaság, a Donyecki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja megyék bekebelezését, válaszul Volodimir Zelenszkij közölte, Ukrajna felvételét kéri a NATO-ba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délutáni beszéde feltette a koronát arra az orosz fegyverek árnyékában rendezett bohózatra – a Kreml népszavazásnak hívja –, aminek következtében a négy érintett régió csatlakozik Oroszországhoz.

Putyin ezzel nem másnak lépett az örökébe, mint egy bizonyos Adolf Hitler. Ugyanis az orosz elnök előtt a náci vezér volt az utolsó a történelemben, aki ekkora területet hasított ki, vagy ahogy hivatalosan mondják, ilyen nagyszabású területi annexiót hajtott végre más független állam kárára.


A két szakadár "állam" és a két elfoglalt megye "önként döntött" az Oroszországhoz való csatlakozásról     Fotó: Twitter


Míg Moszkva ünnepel – este még popkoncertet is tartanak a Vörös téren –, addig a fronton az oroszoknak túl sok okuk nincs a nagy ünneplésre. Ugyanis az ukrán erők elfoglalták az észak-donyecki front jelenleg legfontosabb városát, Limant. A katonai siker Kijev számára azt is jelenti, hogy egyrészt több ezer emberből álló orosz dandárt kerítettek be, másrészt mélyen behatolhatnak azokra, a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó területekre, amelynek elcsatolását ünnepelteti Putyin.

Sőt, az állítólag a civileket mindig is megkímélő orosz elnök arról sem beszélt délután, amit a Reuters hozott nyilvánosságra. Az orosz erők Zaporizzsja mellett egy védtelen civilekből álló ukrán autókonvojra mértek rakétatámadás rengeteg áldozattal járt. A támadásban legalább 23 veszítették el az életüket, míg 28-an szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos honlapján és a közösségi oldalain bejelentette pénteken, hogy Ukrajna még ma kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

"De facto már végigjártuk a NATO-ba vezető utat. De facto már bizonyítottuk, hogy kompatibilisek vagyunk az észak-atlanti szövetség szabványaival. Bízunk egymásban, segítjük egymást és védjük egymást. Ez az észak-atlanti szövetség. De facto" - fogalmazott Zelenszkij.