392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jöhet a teljes orosz gázstop! Elkezdődhet az európai versenyfutás a tározók megtöltéséért

10perc.hu - FG
2022. 06. 23.
Jöhet a teljes orosz gázstop! Elkezdődhet az európai versenyfutás a tározók megtöltéséért

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint nem kizárt, hogy Oroszország újabb ürügyeket talál, melyekre hivatkozva tovább csökkentheti, netán megszüntetheti az Európába irányuló gázszállításokat.

Oroszország akár teljesen le is állíthatja Európába irányuló gázszállításait- jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője a Reuters hírügynökségnek. Fatih Birol az IEA éves energiaberuházási jelentése kapcsán fogalmazta meg gondolatait: elképzelhető, hogy Oroszország újabb ürügyeket talál, melyekre hivatkozva tovább csökkentheti, netán megszüntetheti az Európába irányuló gázszállításokat.

Ezért Európának vészhelyzeti tervekre van szüksége. Ugyanis Moszkva a tavasz folyamán már leállította a gázszállítást három uniós tagállamba: Lengyelországba, Bulgáriába, majd legutóbb Finnországba.

Mindezt megfejelve, a múlt hét folyamán mintegy 60 százalékkal vágták vissza az Északi Áramlat-1-es vezetéken áramló gáz mennyiségét Németország, illetve Nyugat-Európa irányába meghibásodott turbinák okozta nehézségekre hivatkozva. A Balti-tenger alatt húzódó földgázszállító vezetéken optimális esetben mintegy 55 milliárd köbméter gáz érkezik évente az észak-németországi Greifswaldba.



Az 1222 kilométer hosszú vezetéken az éves tervezett karbantartás miatt július közepén tizenegy napra teljesen leáll a szállítás. Német kormány- és gazdasági körökben attól tartanak, hogy valamilyen mondvacsinált ürügyre hivatkozva a szállítást az oroszok július 21-ét követően nem indítják újra – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Európa versenyt fut a gáztárolók feltöltésével a téli szezon előtt, és már most tökéletesen látszik, hogy nagyon nehéz hónapok előtt áll a kontinens. Ráadásul az árak mennek egyre feljebb, a portfolio.hu adatai szerint az összes idei havi, illetve jövő év eleji kontraktus ára 125-130 euró/MWh körül jár.

Nagy kérdés, vajon sikerül-e az orosz fenyegetés és az árak teljes elszabadulása miatt feltölteni télire a most 55%-on álló gáztárolókat.

Főkép forrása:
Sputnik

További cikkek