387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Januártól otthon lehet hagyni a jogosítványt és a forgalmit – de mi lesz akkor a benzinkutakon

10perc.hu
2022. 11. 15.
Januártól otthon lehet hagyni a jogosítványt és a forgalmit – de mi lesz akkor a benzinkutakon

A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Hányan kaptak azért büntetést eddig, ha véletlenül otthon felejtették jogosítványukat és az autójuk forgalmiját? Bizony sokan, pedig a közúti ellenőrzést végző rendőröknek eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is tovább engedhették a hibázó autósokat.

Ugyanakkor természetesen pénzbüntetés is lehetett a feledékenység vége, mert az okmányok otthonfelejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, ami bizony szabálysértésnek minősül. De már nem sokáig.

Ugyanis a Telex információja szerint 2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk az autósoknak és más gépjárművezetőknek, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat, vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek, számolt be.


Felmerül a kérdés, mi lesz azokkal, akik tankoláskor szintén nem tudják majd bemutatni a forgalmijukat a jövő év elejétől    Fotó: naih.hu


A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. Aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni.

Felmerül a kérdés, mi lesz azokkal, akik tankoláskor szintén nem tudják majd bemutatni a forgalmijukat a jövő év elejétől. Ugyanis a hatósági áras üzemanyagot csak így kaphat jelenleg egy autós, ha kiderül, hogy a jármű tulajdonosa magánember.

Két lehetőség van: vagy immár rendszám alapján is lehet majd 480 forintért tankolni literenként, vagy ami valószínűbb, megszűnik 2023. január 1-től az üzemanyagokra kivetett ársapka.

Főkép forrása:
közlekedésbiztonság.kti.hu

További cikkek