392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ha nem megy hajón, majd szárazföldön szállítják el az ukrán gabonát

10perc.hu/FG
2022. 05. 13.
Ha nem megy hajón, majd szárazföldön szállítják el az ukrán gabonát

Az Európai Unió Kijev segítségére siet az ukrajnai gabonaexport biztosítása érdekében és közös erőfeszítéssel kijátsszák az orosz blokádot.

Az Európai Bizottság együttműködik az uniós államok kormányaival, hogy biztosítsák az ukrán gabonaszállítmányok eljuttatását Európába. Sok millió tonna gabona ragadt ukrajnai raktárakban az orosz flotta Fekete-tengeri ukrán kikötők ellen foganatosított tengeri blokádja következtében.

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre volt a 2020-2021-es szezonban a Gabona Tanács adatai szerint: 44,7 millió tonna gabonát exportáltak külföldre, elsősorban Kínába, Afrikába és Európába. Északkeleti szomszédunk a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj gyártója is egyben.

Oroszország invázióját megelőzően az ukrán gabona és napraforgóolaj export 90 százaléka a Fekete-tengeri kikötőkben került behajózásra, ami mostanára lehetetlenné vált. A jelenlegi helyzet élelmiszerválság kialakulásával fenyeget a világ szegény régióiban - figyelmeztetnek a France24 szerint ENSZ- és uniós tisztségviselők.



Közvetlenül fenyegetett többek között Afrika és a Közel-Kelet. Mintegy 20 millió tonna gabonát kell elszállítani Ukrajnából kevesebb, mint három hónap leforgása alatt szárazföldi úton az uniós infrastruktúra igénybevételével – jelentette ki Adina Valean uniós szállítmányozási biztos.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Iránban tegnap hirtelen a háromszorosára emelkedett néhány alapvető élelmiszer, köztük a csirkehús, a tojás, a tej és az étolaj ára. Irán étolajimportjának mintegy fele Ukrajnából származott a korábbiakban. Az élelmiszerárak az egész Közel-Keleten elszabadultak az ukrajnai orosz invázió következtében, mivel zavarok keletkeztek a globális ellátási láncokban.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek