EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Ha még választani akarsz, még megteheted, mert több fontos adózási határidő jár le éjfélkor!

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Szilveszterig nyújtható be a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat, a VISSZADO, és eddig lehet választani 2022-re a kisvállalati adót, a katát, az alanyi mentességet az áfában, illetve térhetnek át a katások és az egyéni vállalkozók a jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadóra.

Több, a kisvállalkozásoknak és a gyermekes szülőknek fontos adóügyi határidő jár le december 31-én. Például ma éjfélig nyújtható be a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat, a VISSZADO azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre, és szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatértést.

Szintén eddig lehet választani 2022-re a kisvállalati adót, a kivát, amivel a szakemberek számításai szerint az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna, és jelentősen spórolhatna a közterhein.

Ugyancsak éjfélig dönthetnek az egyéni vállalkozók arról, hogy jövőre katáznak (kisadózó vállalkozások tételes adója), illetve az alanyi mentességet választják az áfában. Szilvesztert követően az alanyi mentességet legközelebb már csak a 2023-as adóévre választhatják a már működő vállalkozások.