392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Feladták Izjumot az oroszok! Megvan Moszkva legnagyobb veresége az ukrajnai háborúban!

10perc.hu
2022. 09. 10.
Feladták Izjumot az oroszok! Megvan Moszkva legnagyobb veresége az ukrajnai háborúban!

Az orosz haderő inkább kivonult a stratégiailag rendkívül fontos városból, hogy elkerülje csapatainak bekerítését, a szakértő szerint ez már hadműveleti szintű vereség.

Nagyon úgy tűnik, dugába dőlt Vlagyimir Putyin terve, miszerint már nemcsak a szakadárok kezén lévő területeket akar elfoglalni Ukrajnából, de jelentős területeket – lásd Dél-Ukrajna, illetve a teljes Donbassz – csatolt volna Oroszországhoz.

Azt most hagyjuk, mennyi igazságtartama volt annak a putyini nyilatkozatnak, miszerint a „különleges hadművelet” nem területszerző háború. Lassan-lassan ott tartunk, hogy a hibát hibára halmozó orosz hadvezetés miatt az ukrán fegyveres erők nemcsak az oroszok által február 24-e óta elfoglalt területeket szabadítják fel, de akár még a „szakadár államok” területeit is veszélyeztethetik. Ami – tegyük gyorsan hozzá – eleve ukrán területek.

Ugyanis hatalmas fordulat állt be a frontvonalakon, és Rácz András szakértő közösségi oldalán megjelent állásfoglalása szerint – ezt orosz és ukrán egybehangzó tudósítások is alátámasztják – az orosz haderő feladta Izjumot, a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a teljes bekerítést.

„Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni. Amikor tavasszal feladták Kijev és a többi észak-ukrajnai város (Csernyihiv, stb.) ostromát, az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek” – olvasható a szakértő véleményében.

Úgy fogalmaz Rácz András, ha Izjumot vissza tudta szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbaszt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága. Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség. Hozzátette, jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek