392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Dúl a háború Pandzsírban a tálibok és az ellenállók között

10perc.hu
2021. 09. 07.
Dúl a háború Pandzsírban a tálibok és az ellenállók között

Noha az Afganisztán jelentős részét uraló iszlám fundamentalisták nem először jelentették be Pandzsír-völgy elfoglalását, az Ahmad Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) fegyveresei a magaslatokra visszahúzódva folytatják az ellenállást.

Immár teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a tálibok bejelentése arról, miszerint elfoglalták a Pandzsír-völgyet, nem fedi a valóságot. Ugyanis ma reggel is heves harcokról szóltak a hírek, és több hírportál megerősítette, hogy a pakisztáni légierő is beavatkozott a harcokba a tálibok oldalán, akik drónokkal is támadják az ellenállókat, ráadásul elfoglalták a pandzsíri tartományi kormányzói hivatalát, illetve a tálibellenes küzdelem néhai vezéralakjának, Ahmad Sah Maszúdnak a mauzóleumát.



Az Ahmad Maszúd által vezetett pandzsíri ellenállók szervezete, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) a hozzájuk közel álló források segítségével világgá kürtölték, hogy a harcoknak messze nincs vége, de a sorozatos légitámadások miatt az ellenállók nagy része a környékbeli magaslatokra vonult vissza és folytatja a háborút.

Sőt, a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint már harcok dúlnak a szomszédos Baglán tartomány Andarab körzetében is. A feszült pandzsíri helyzet és a tálibok szüntelen tüze miatt a helyi lakosok zöme ugyancsak elhagyta az otthonát, és a környékbeli magas hegyekben keresett menedéket.



Tegnap este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzsíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot - Ahmad Sah Maszúd fiat - éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről egyelőre nem érkeztek hírek.

Főkép forrása:
Anadolu Agency

További cikkek