392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Döbbenetes! Százezrével követtek el pedofil bűntettet katolikus papok Franciaországban

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 10. 06.
Döbbenetes! Százezrével követtek el pedofil bűntettet katolikus papok Franciaországban

Egy francia püspökök által 2018-ban felállított, ám az egyháztól függetlenül működő bizottság jelentése szerint mintegy 216 ezer pedofil bűncselekmény szárad francia katolikus papok lelkén, melyeket az elmúlt hét évtizedben követtek el, jórészt még a kamaszkort el sem érő fiúk kárára.

Szisztematikus szexuális zaklatást tárt fel az 1950 és 2020 közötti időszakra kiterjedő vizsgálat, jelentette ki Jean-March Sauvé, a vizsgálóbizottság elnöke a jelentés nyilvánosságra hozatalát követő nyilvános online prezentáció során – adta hírül a France24.

A Katolikus Egyház közvetlenül a család, illetve a baráti kör után következik a sorban a szexuális visszaélések gyakoriságának tekintetében, áll a 2500 oldalas jelentésben. Az áldozatok különböző társadalmi hátterű gyerekek voltak, többségük nem érte el a kamaszkort az elkövetés időpontjában.

Az egyház a múltban nem hozott intézkedéseket a gyerekeket sújtó szexuális visszaélések megelőzése érdekében, a pedofil esetek felett szemet hunyt, sőt, bizonyos esetekben tudatosan szolgáltatta ki a kiskorúakat a klérushoz tartozó szexuális ragadozóknak.



Sauvé kijelentette: a probléma még ma is létezik. Az egyház a 2000-es évekig teljes közönnyel viseltetett az áldozatok irányába. Csak 2015-16-ban következett be igazi változás a francia katolikus egyház hozzáállásában. Ha a laikus tagok által elkövetett pedofil eseteket is beszámítjuk, a 330 ezret is elérheti a gyermekek terhére elkövetett bűnesetek száma.

Francois Devaux, az áldozatul esett gyermekek szövetségének létrehozója az emberiség szégyenének nevezte a pedofil francia papokat. A bizalom, a morál és a gyermekek elárulása a bűnük – jelentette ki.

Ferenc pápa mély szomorúságának adott hangot a jelentés kapcsán. Egy vatikáni szóvivő szerint a szentatya fájdalommal szembesült a riport tartalmával. Hozzátette ugyanakkor: hálás a sértetteknek bátorságukért, hogy a nyilvánosság előtt is beszéltek erről.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek