EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Brüsszel támadást indít Orbán Viktor jövő évi uniós tanácselnöksége ellen

Nagyvilág
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Freepik

Magyarország, azaz Orbán Viktor, 2024 júliusától hat hónapig lenne az uniós kormány- és államfőkből álló EU Tanács rotálódó elnöke.

Arról adhat ki határozati javaslatot a jövő héten az Európai Parlament (EP), hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére, írja a Népszava. Az EP június 1-jei, csütörtöki ülésén újabb ötpárti állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Mindenesetre ha az EP terve beválik, akkor az Unió történetben először történne meg, hogy lecserélik a kijelölt vezetőt.

Az ötpárti határozati javaslat tervezete, ebben az állásfoglalás szerzői megkérdőjelezik Magyarország alkalmasságát az Európai Tanács soros elnöki tisztségének betöltésére. Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez, áll az EP ötpárti határozati javaslatában, amely sürgeti az Európa Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben az EP fog közbeavatkozni.

Az ötpárti állásfoglalás tervezete többek között bírálja a megfélemlítési módszereket, a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat valamint az uniós értékek megsértését. Magyarország, azaz Orbán Viktor, 2024 júliusától hat hónapig lenne az uniós kormány- és államfőkből álló EU Tanács rotálódó elnöke. Orbán Viktor egyszer már volt az EU Tanács elnöke, mégpedig 2011-ben, januártól júniusig.