393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Brüsszel bekeményít: sem az uniós forrásokat, sem a jövő évi elnökséget nem adná Magyarországnak

10perc.hu
2023. 06. 01.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben megkérdőjelezik az Orbán-kormány alkalmasságát az EU soros elnökségére.

Az Európai Parlament ma döntött hazánkkal kapcsolatban felmerült két nagyon fontos kérdésben. A vitát követően 442 szavazattal, 144 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadta el az EP "a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi megsértéséről és az uniós források befagyasztásáról" szóló dokumentumot, amely két tucat pontban sorolja fel a testület kifogásait, bírálatait és megállapításait – számolt be minderről a HVG beszámolója szerint.

A testület leszavazta azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a szélsőjobboldal terjesztett be. Az állásfoglalás továbbra is azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy Magyarország számára ne tegye lehetővé az uniós forrásokhoz való hozzáférést addig, amíg a magyar kormány által vállalt valamennyi feltétel nem teljesül. Ebben az állásfoglalásban pedig megkérdőjelezik azt is, hogy hazánk alkalmas-e a jövő évben esedékes soros elnöki tisztségének betöltésére.

A döntéssel szemben sorra szólalnak fel a hazai kormánypártok képviselői, Magyarország vezető politikusai visszautasítják az EP állásfoglalását.

„Remélem, joggal bizakodom abban, hogy nem születik antidemokratikus, a jogszabályokat felrúgó döntés, és fel sem merül komoly emberek között, hogy az Európai Uniós elnökséget el lehetne vitatni Magyarországtól” - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök.


Varga Judit igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament balliberális többsége hevesebb magyarellenes kampányt folytat     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, az EP-vita után Varga Judit igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament balliberális többsége hevesebb magyarellenes kampányt folytat, mint valaha.

„Mindenképpen bele akarják rángatni hazánkat a háborúba és ezért mindent meg is tesznek, több fronton támadnak. El akarják venni tőlünk a 2024 második félévi uniós elnökséget és meg akarják fosztani a magyar embereket a nekik járó uniós forrásoktól" – mondta Varga Judit.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, a nyomásgyakorlás újabb szintet ért el az Európai Parlamentben. Ebben pedig aktív szerepet vállaltak a magyar baloldali EP-képviselők is, akik előterjesztői, támogatói és megszavazói voltak a Magyarországot elítélő határozatnak.

Emlékeztetett, a szöveg szerint az EP elvenné Magyarországtól a jövő évben esedékes uniós tanácsi elnökséget. Ez a hatályos uniós szerződések durva megsértését jelenti, ami bizonyítja: hogyha van jogállamisági, valamint korrupciós probléma, az itt van Brüsszelben, és nem Budapesten.

Főkép forrása:
ATV
Címkék:
#Brüsszel

További cikkek