EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Jönnek a félnapos pénteki munkanapok – legalábbis az Európai Unió Bírósága ítélete szerint

Belföldi hírek
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A bíróság döntése értelmében a pénteki munkanapot követő tizenegy órás napi pihenőidőnek szombaton 00.00 óra előtt be kell fejeződnie, azaz péntek 13.00 órát követően a munkavállaló nem dolgozhat.

Az Európai Unió Bíróságának friss döntése értelmében a munkavállalót a heti pihenőidő a napi pihenőidejétől elkülönülten illeti meg. Ezért a pénteki munkaidőnek klasszikus munkarendben 13.00 órakor véget kellene érnie. A munkajogász szerint emiatt módosítani kellene a Munka törvénykönyvét, hogy megfeleljünk az uniós jognak.

Egy miskolci mozdonyvezető pert indított a MÁV-Start ellen, amiért nem adták ki neki külön a napi 11 órás pihenőidőt. A vállalat szerint mivel az ügyben alkalmazandó kollektív szerződés az uniós irányelvben megkövetelt minimális (24 órás) heti pihenőidőt jelentősen meghaladó (legalább 42 órás) pihenőidőt ír elő, a döntés a munkavállalót nem érinti hátrányosan.

A Miskolci Törvényszék felfüggesztette az eljárást, majd megkérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy az irányelv értelmében a heti pihenőidővel egybefüggően kiadott napi pihenőidő a heti pihenőidő részét képezi-e. Azaz lehet-e egy egységként kezelni a kettőt – írta a haszon.hu.


Az ítélet következtében a pénteki munkaidőnek klasszikus munkarendben 13.00 órakor véget kellene érnie      Fotó: Pixabay


Az Európai Unió Bírósága a friss ítéletében leszögezi, a napi és a heti pihenőidőhöz való jog két önálló jog, amelyek eltérő célokat követnek. A napi pihenőidő lehetővé teszi, hogy a munkavállaló meghatározott - nemcsak összefüggő, hanem a munkával töltött időt közvetlenül követő - időszakra eltávolodhasson a munkakörnyezetétől.

A heti pihenőidő pedig arra ad lehetőséget, hogy az alkalmazott minden hétnapos időszakon belül kipihenhesse magát. Ezért biztosítani kell mindkét jog tényleges gyakorlását. Tehát a napi pihenőidő nem képezi a heti pihenőidő részét, hanem hozzáadódik akkor is, ha a heti pihenőidőt közvetlenül előzi meg a napi.

Fodor T. Gábor munkajogász elmondta, az klasszikus, hétfőtől péntekig terjedő munkarendben, a munkavállaló két pihenőnapja a szombat és a vasárnap. A bíróság döntése értelmében a pénteki munkanapot követő tizenegy órás napi pihenőidőnek szombaton 00.00 óra előtt be kell fejeződnie. Vagyis péntek 13.00 órát követően a munkavállaló nem dolgozhat.


A bíróság döntése értelmében a pénteki munkanapot követő tizenegy órás napi pihenőidőnek szombaton 00.00 óra előtt be kell fejeződnie     Fotó: Pixabay


Ha a jelenlegi szabályozás változatlan marad, ez azt jelenti, búcsút mondhatunk az eddigi klasszikus munkarendnek. A pénteki munkanapnak vagy rövidebbnek kell lennie úgy, hogy 13.00 órakor befejeződik, vagy át kell állni a négynapos munkarendre. Sőt, módosítani kell az ítélet miatt a Munka törvénykönyvét.

A szakember hangsúlyozta, az uniós irányelvek csak az államot kötelezik, így vizsgálatra szorul, hogy a fentiek az üzleti szféra vállalatait mennyiben érintik. Ugyanakkor az állami-önkormányzati cégek is - uniós jogi szempontból - az állam részeinek tekintendők.