Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Facebook visszahozza az arcfelismerés funkciót

10perc.hu
2024. 10. 24.
A Facebook visszahozza az arcfelismerés funkciót

A Facebook újra bevezeti az arcfelismerést, hogy segítsen a kizárt felhasználóknak és harcoljon a hamis hirdetések ellen, de adatvédelmi aggályokat vet fel.

Három évvel az arcfelismerési rendszer felfüggesztése után a Facebook, a Meta bejelentette, hogy újra visszahozza ezt a funkciót – írja a Telex a The Washington Post cikke alapján. A közösségi platform két fő célra kezdi el a rendszer tesztelését: a fiókjukból kizárt felhasználók segítésére és a hírességeket használó átverő hirdetések elleni küzdelemre.

A Meta azzal a céllal fogja felajánlani a kizárt felhasználóknak, hogy egy videó segítségével azonosítsák magukat. A feltöltött videót a rendszer összeveti a felhasználó profiljában található képekkel. Amennyiben egyezést talál, a felhasználót visszaengedi a fiókjába. A Meta ígérete szerint a videóhoz kapcsolódó adatok azonnal törlődnek.

A hírességek esetében, akiknek az arcát a Meta korábban beleegyezésük nélkül használta fel hirdetésekben, a cég automatikusan egy új arcfelismerési rendszerbe helyezi őket. Ez a rendszer átvizsgálja a jövőbeli hirdetéseket, hogy ellenőrizze a hamisítványokkal kapcsolatos kísérleteket. A közéleti személyiségeknek nem kell szelfit vagy videót feltölteniük, és lehetőségük lesz leiratkozni a funkcióról.

A Facebook a 2010-es években kifejlesztette a világ egyik vezető arcfelismerő rendszerét, amely az emberek arcát a nevükhöz kötötte. Az oldal akkoriban automatikusan javasolta a felhasználók számára a képeken látható személyek megjelölését. Ez a funkció azonban adatvédelmi aggályok miatt végül 2021-ben megszűnt, és a több mint egymilliárd fős adatbázist is törölték.

Szakértők a mostani újítás miatt is aggodalmukat fejezték ki, hangsúlyozva, hogy az arcfelismerés potenciálisan komoly adatvédelmi kockázatokat hordozhat.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Facebook

Hirdetés

További cikkek