Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Izgalmas égi jelenség: Nappal is megfigyelhető a Halloween-üstökös

10perc.hu
2024. 10. 23.
Izgalmas égi jelenség: Nappal is megfigyelhető a Halloween-üstökös

A C/2024 S1 üstökös nappal is látható lesz Halloween előtt. A csillagászok szerint a keleti égbolton érdemes keresni. Ne használj távcsövet a Nap közelében!

Egy nemrég felfedezett üstökös, a C/2024 S1, fényes nappal fog elszáguldani a Föld mellett Halloween előtt - közölte az ATV. Az égi jelenséget először szeptember végén észlelték, és a New York Post beszámolója szerint október 24-én fog elhaladni bolygónk mellett. James Wray, a Georgia Institute of Technology csillagásza, arra figyelmeztet, hogy nézzünk alacsonyan a keleti égbolton, közvetlenül napkelte előtt”.

A NASA jelentése alapján a "Halloween-üstökös" különösen fényes lesz, mivel nem törik szét, miközben közeledik a Naphoz. Gordon Johnston, a NASA munkatársa megerősítette, hogy „elég fényes lehet ahhoz, hogy nappal is láthatóvá váljon”, azonban a röppályája meglehetősen távol vezet a Földtől, így elképzelhető, hogy csak távcsővel vagy teleszkóppal lesz észlelhető. Johnston figyelmeztetett, hogy „napközben látásvédelmi okokból ne használjon senki távcsövet vagy teleszkópot a Nap közelében való nézelődéshez”, mert ez szemkárosodásokat okozhat.

A C/2024 S1 üstökösről a tudósok úgy vélik, hogy az „1106-os nagy üstökös” darabjai, amely 918 évvel ezelőtt, a Nap mellett elhaladva tört szét. Johnston megjegyezte, hogy ez az üstökös olyan fényes volt, hogy éjszaka olyan árnyékot vetett, mint a telihold”. Az esemény izgalmas lehetőséget kínál a csillagászok és az érdeklődők számára, hogy megfigyeljék ezt a különleges égi jelenséget.

Főkép forrása:
Филипп Романов/Wikimedia Commons

További cikkek