Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Magyar találmány könnyíti meg a kullancsok eltávolítását

10perc.hu
2024. 10. 19.
Magyar találmány könnyíti meg a kullancsok eltávolítását

A Labsolver Innovációs és Technológiai Kft. által kifejlesztett új kullancseltávolító eljárás forradalmasíthatja a kullancsok otthoni eltávolítását, minimalizálva a fertőzés kockázatát.

A Labsolver Innovációs és Technológiai Kft. új, magyar fejlesztésű kullancseltávolító eljárása lehetővé teszi a kullancsok gyors és biztonságos eltávolítását otthoni környezetben, miközben a hagyományos módszerekkel szemben minimalizálja a fertőzés kockázatát - közölte a New Technology.

A kullancsok nem maguk, hanem az általuk hordozott kórokozók, mint például a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás, jelentik a legnagyobb veszélyt az emberekre. A vadon élő állatok élőhelyeinek csökkenése miatt a kullancsok egyre közelebb kerülnek a lakott területekhez, így a kullancscsípések és a szövődményeik kockázata folyamatosan növekszik. A kullancsok minden fejlődési szakaszukban fertőzésveszélyt jelentenek, ezért fontos, hogy a vérszívást követően minél hamarabb eltávolítsuk őket.

A hagyományos eszközök, mint a csipeszek és kanalak, azonban nem mindig garantálják a biztonságos eltávolítást, mivel helytelen használat esetén a kullancsok összenyomása fertőzéshez vezethet. A Labsolver által kifejlesztett új eljárás során a kullancsot UV fény hatására megszilárduló anyag veszi körül, amely így kíméletesen távolítható el, anélkül hogy a kullancs testére fizikai erő hatna, ezzel csökkentve a fertőzés kockázatát. Az új módszer előnye, hogy nem szükséges a kullancs precíz pozicionálása, így a nehezen elérhető vagy látható testrészekről is biztonságosan eltávolítható. 

Az eszköz nemcsak a kullancs gyors eltávolítását segíti elő, hanem tárolási lehetőséget is biztosít egy esetleges orvosi vizsgálat céljából. Jelenleg a szabadalmaztatási eljárás folyamatában van, és a várakozások szerint 2025-re kereskedelmi forgalomba kerülhet.


További cikkek