Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

SpaceX újabb mérföldkő: sikeres Starship tesztrepülés

10perc.hu
2024. 10. 14.
SpaceX újabb mérföldkő: sikeres Starship tesztrepülés

A SpaceX sikeresen elindította a Starship rakétát, és először fogták meg a Super Heavy hordozórakétát.

A SpaceX sikeresen elindította Starship rakétáját a ötödik tesztrepülésére október 13-án, amely során először próbálták meg meghatározni a Super Heavy hordozórakéta visszatérését. Az indítás magyar idő szerint délután 2 óra 25 perckor történt a texasi Boca Chicából, ahol a rakétarendszert a "chopsticks" elnevezésű mechanikus karokkal sikeresen el is kapták a kilövőálláson - írja az Index.

José Antonio Lorente, a SpaceX kutatója elmondta, hogy ez a valaha épített legerősebb rakétarendszer, amellyel a jövőben embereket szállíthatnak a Holdra és a Marsra. A tesztrepülés célja a technológia és a manőverek finomhangolása volt, mivel a Starship űrhajó folytatta útját az űrben, míg a hordozórakéta a földre ereszkedett.

A SpaceX célja, hogy a rakétarendszerek újrahasználhatóvá váljanak, ezzel csökkentve a világűrbe való kijutás költségeit. A Starship a NASA Artemis III missziójában is szerepet játszik, amely 2026-ban asztronautákat szállít majd a Holdra, a cég közel 4 milliárd dolláros szerződést kötött az amerikai űrügynökséggel.

A Starship fejlesztése 2019-ben kezdődött, azóta a tesztek egyre bonyolultabbá váltak. A legutóbbi sikeres elindítás újabb lépést jelent az emberiség űrhódítási céljainak megvalósításában.




Főkép forrása:
China Science Facebook

További cikkek