Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Magyar drón lett az Év Mezőgépe

10perc.hu
2024. 10. 01.
Magyar drón lett az Év Mezőgépe

A 37. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján átadták az Év Magyar Mezőgépe 2024 díjat, amelyet idén a szentendrei ABZ Innovation Kft. L30 mezőgazdasági permetező drónja kapott.

Az elismerést a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft. alapította, hogy kiemeljék a hazai mezőgazdasági gépek korszerűségét, valamint a magyar szakemberek fejlesztő munkáját - írta a Gépmax oldala.

A díjazott L30 drón különlegessége a centiméter pontosságú repüléstervezés és az Emlid RTK bázissal kompatibilis navigáció, amely lehetővé teszi, hogy a drón bonyolult terepen is precízen dolgozzon. A Győri Széchenyi István Egyetemmel közös fejlesztés eredményeként a drón 30 literes permetlétartállyal rendelkezik, és akár 21 hektár permetezésére képes óránként. Az eszköz sokoldalúan alkalmazható, mivel a permetező adapter helyett felszerelhető granulátum vagy aprómag szóró-rendszerrel is, így különféle mezőgazdasági feladatokra alkalmas, beleértve a szőlők és gyümölcsösök növényvédelmét is.

Az agrárdrón technológia fejlettségéhez hozzájárul a kompozit anyagokból készült könnyűszerkezetes konstrukció, amely ellenáll a környezeti hatásoknak. A RTK GPS navigációs modul, amely ipari kamerákkal, LIDAR szenzorokkal és más speciális eszközökkel is bővíthető, garantálja a maximális hatékonyságot. A fejlesztés elnyerte a bírálóbizottság elismerését, amely a mezőgazdasági innováció jövőbe mutató megoldásának nevezte a drónt.

A díjat és a díszoklevelet Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára adta át Török Gyulának, az ABZ Innovation Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének.

Elismerő Oklevelet kapott továbbá a Fliegl-Abda Kft. a KSD-165 típusú szervestrágya-szóróért, valamint a makói VGM Hungary Kft. a HS-16 típusú billenőszekrényes mezőgazdasági pótkocsi fejlesztéséért.

Főkép forrása:
Agrár Média Iroda - AMI Facebook

További cikkek