Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

TikTok-videók terjesztik a félretájékoztatást az új New York-i migráns közösségben

10perc.hu
2024. 09. 27.
TikTok-videók terjesztik a félretájékoztatást az új New York-i migráns közösségben

A TikTok videók félretájékoztatják a New York-i nyugat-afrikai migránsokat, téves információkat adva a munkavállalásról és a menedékkérelmekről.

A TikTok-platformon terjedő félretájékoztatás komoly problémát jelent a nyugat-afrikai migránsok számára, akik az Egyesült Államokba érkeznek. A közösségi médiában megjelenő videók, amelyek a bevándorlók számára ígéretes lehetőségeket és könnyű alkalmazkodást ígérnek, sok esetben téves információkat tartalmaznak. A Documented hírportál által végzett vizsgálat szerint a migránsokat a videók arra sarkallták, hogy az Egyesült Államokba jöjjenek, ahol most további félrevezető útmutatást kapnak az új otthonukban való eligazodáshoz - közölte a The Guardian.

Az egyik videó például azt állította, hogy az új bevándorlók "könnyen kapnak munkavállalási engedélyt," míg egy másik figyelmeztette a nézőket, hogy ne változtassák meg a postacímüket, ha már az Egyesült Államokban tartózkodnak. A TikTok-on sok nyugat-afrikai migráns által beszélt francia és wolof nyelven megjelenő videók között sok olyan is található, amelyeket migránsok osztanak meg tapasztalataikról, ám sok közülük nem megbízható forrásból származik.

A TikTok nemcsak a migránsok döntéseit befolyásolja, hanem a helyszínen való eligazodásuk során is fontos információforrásként szolgál. A Documented által azonosított videók közül sok olyan félretájékoztatást tartalmazott, amely a menedékkérelemhez szükséges jogi űrlapok kitöltésével kapcsolatosan adott hibás útmutatást. Egy szenegáli migráns, Ass Malick Lo is elmondta, hogy a TikTok segített neki eligibilitásával kapcsolatban, de sok esetben a valóság teljesen eltért az ígéretektől.

Lo kijelentette: "Elhitették velem, hogy ha idejössz, lesznek papírjaid és találsz munkát, de ez nem így van." Az Egyesült Államokban a menedékkérőknek sokszor hónapokat kell várniuk a munkavállalási engedélyükre, ami jelentős nyomást gyakorol rájuk és a város erőforrásaira.

A helyi tisztviselők azonnali reformokat sürgetnek a munkavállalási engedélyekkel kapcsolatban, hogy a menedékkérők legálisan dolgozhassanak. A szövetségi kormányzat szerepét is bírálják, amely akadályozza a migránsok integrációját és a helyi gazdaság működését.

Lo elmondta, hogy most már "szkeptikusan használja a TikTokot," és a kormányzati honlapok fordításával igyekszik ellenőrizni az információkat. A félretájékoztatás elleni harc és az információk helyes megértése kulcsfontosságú a migráns közösség számára, hogy valódi támogatást kapjanak új életük során.

További cikkek