Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Véletlenül visszatért az X Brazíliába a tilalom után

10perc.hu
2024. 09. 19.
Véletlenül visszatért az X Brazíliába a tilalom után

Az X közösségi média platform véletlenül helyreállt Brazíliában, annak ellenére, hogy az ország igazságszolgáltatása múlt hónapban tiltást rendelt el.

Néhány brazil X-felhasználó szerdán ismét hozzáférhetett a közösségi médiaplatformhoz, annak ellenére, hogy a brazil igazságszolgáltatás múlt hónapban elrendelte a platform blokkolását az országban. Az X, amelyet Elon Musk technológiai milliárdos birtokol, frissítette az országon belüli szervereinek elérési módját, ami véletlenül lehetővé tette, hogy a brazil felhasználók ismét hozzáférjenek az oldalhoz - írta meg a BBC.

Az X szóvivője szerdán késő este közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a helyreállítás nem volt szándékos. „Annak érdekében, hogy továbbra is optimális szolgáltatást nyújtsunk felhasználóinknak, hálózati szolgáltatót váltottunk. Ez a változás a brazil felhasználók számára a szolgáltatás véletlen és ideiglenes helyreállítását eredményezte” – mondta a szóvivő. Az X hozzátette, hogy bár várhatóan a platform hamarosan újra elérhetetlenné válik Brazíliában, dolgoznak azon, hogy mihamarabb visszaállíthassák a hozzáférést a brazil felhasználók számára.

A vállalat magyarázata meglepetést okozott néhány szakértő számára. „Minden, ami a nap folyamán történt, arra engedett következtetni, hogy ez szándékos volt” – mondta Basílio Rodriguez Pérez, az ABRINT tanácsadója, amely az ország vezető internetszolgáltatói kereskedelmi csoportja. Az ABRINT szerint az X a Cloudflare által üzemeltetett szerverekre költözött, és az oldal dinamikus internetprotokoll (IP) címeket használ, amelyek folyamatosan változnak. Rodriguez Pérez szerint ez arra utal, hogy a brazil felhasználók hozzáférésének megváltozása szándékos volt. Ezzel szemben a korábbi rendszer konkrét IP-címekre támaszkodott, amelyeket könnyebben lehetett blokkolni.

Rodriguez Pérez hozzátette, hogy ezek a dinamikus IP-címek más törvényes szolgáltatásokkal, például bankokkal és nagy internetes platformokkal is összekapcsolódhatnak, így az IP-cím blokkolása más szolgáltatásokat is érinthet, például a PIX digitális fizetési szolgáltatást, amelyre sok brazil felhasználó támaszkodik.

Néhány szakértő szerint a Cloudflare jó helyzetben volt ahhoz, hogy segítsen Brazíliának megerősíteni a tilalmat. „Valójában úgy gondolom, hogy a tilalom még hatékonyabb lenne, ha a Cloudflare valóban együttműködne a kormánnyal” – mondta Felipe Autran, alkotmányjogász. „Szerintem meg is fogják, mivel sok brazil vállalkozás és a kormány számára is hatalmas szolgáltató.”


 


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Twitter

További cikkek