Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Egy új ruha vizeletből készít vizet

10perc.hu
2024. 07. 27.
Egy új ruha vizeletből készít vizet

A Dűne-filmekhez hasonló ruhával alakítanák át a vizeletet vízzé.

Egy új, forradalmi űrruha, amely a vizeletből tiszta ivóvizet készít, hamarosan forradalmasíthatja az űrutazást - közölte a First Class.

A Cornell Egyetem fejlesztése a Dűne-filmekből ismert technológián alapul, és lehetővé teszi az asztronauták számára, hogy megszabaduljanak a hagyományos pelenkáktól. Az innováció lényege egy olyan rendszer, amely 5 perc alatt fél liter vizeletet képes feldolgozni, és annak 87 százalékából tiszta ivóvizet állít elő. A rendszer külön kialakítással rendelkezik nők és férfiak számára.

A NASA már most is magas szintű víz újrahasznosítást végez a Nemzetközi Űrállomáson, ahol az izzadság és a vizelet 98 százalékát újra ihatóvá teszik. Az új űrruha kiegészítheti a jelenlegi rendszereket, tovább növelve a hatékonyságot. A fejlesztést várhatóan a következő Hold-misszióknál, valamint a Mars meghódításánál is alkalmazni fogják.

Az újítás nemcsak a hosszú űrséták során könnyíti meg az űrhajósok életét, hanem jelentős mértékben hozzájárul a fenntartható űrutazáshoz is.




További cikkek