Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Újabb elemmel bővülhet a periódusos rendszer

10perc.hu
2024. 07. 25.
Újabb elemmel bővülhet a periódusos rendszer

A tudósok hamarosan megpróbálják létrehozni a periódusos rendszer legnehezebb elemét, a 120-as rendszámú unbiniliumot.

Jacklyn Gates és csapata a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban (LBNL) kidolgoztak egy új módszert, amely már sikeresen működött a livermorium, egy másik nehéz elem, létrehozásánál - számolt be róla a raketa.hu.

A módszer lényege, hogy töltött titánatomok sugarát irányítják egy plutónium célpontra. Ez nagyon nehéz feladat, mivel a titánsugarat irányítani és kontrollálni kell, és több millió billió ütközés szükséges mindössze néhány atom előállításához. A kutatók azonban úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel sikerülhet létrehozni a 120-as rendszámú elemet, az unbiniliumot, amelynek magjában 120 proton található.

Az unbinilium egy feltételezett kémiai elem, amelyet még nem fedeztek fel. Várhatóan ez egy szilárd, erősen bázikus alkáliföldfém lesz, fémes, ezüstös-fehér vagy szürke színnel.

A kísérlet ritka titánizotópokkal kezdődik, amelyeket speciális kemencében 1650 °C-on párologtatnak el. A forró gőzt mikrohullámokkal töltött sugárrá alakítják, majd ezt a sugárnyalábot a fénysebesség körülbelül 10%-ára gyorsítják, mielőtt a plutónium célponttal ütközne. Az ütközés után keletkező törmeléket elemezték, és két livermorium atomot találtak. Gates szerint ezek az atomok gyorsan lebomlottak, de a mérések annyira pontosak voltak, hogy nagyon csekély az esély a téves kimutatásra.

Az eredmények, amelyeket a Nuclear Structure 2024 konferencián mutattak be az Illinois állambeli Argonne National Laboratoryban, megerősítik, hogy a 120-as elemet mesterségesen is létre lehet hozni.

A legnehezebb ember alkotta elem jelenleg az oganesson (118-as elem), amelyet 2002-ben szintetizáltak. Azóta az ennél nehezebb elemek előállítása nagyon megterhelő feladat volt az instabilitásuk miatt. Az LBNL csapata optimista a jövőt illetően: jövőre elkezdik a kísérleteket, annak érdekében hogy létrehozzák a 120-as elemet, ezúttal kalifornium célpontot használva plutónium helyett.

„Azt hiszem, jelenleg sokkal közelebb vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mit kell tennünk” – mondta Gates, aki izgatottan várja, hogy újabb elemmel bővüljön a periódusos rendszer.

További cikkek