Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Jelentős számú eszközt már helyreállítottak a Crowdstrike szerint

10perc.hu
2024. 07. 22.
Jelentős számú eszközt már helyreállítottak a Crowdstrike szerint

A pénteki globális leállás óta több eszközt is helyreállítottak a Crowdstrike szerint.

A CrowdStrike kiberbiztonsági cég bejelentette, hogy a pénteki globális informatikai kiesés által érintett eszközök „jelentős része” már újra online van. A cég hibás biztonsági frissítése miatt világszerte Microsoft Windows számítógépek milliói omlottak össze. A CrowdStrike a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy továbbra is az összes rendszer helyreállítására összpontosítanak - közölte a BBC.

A Microsoft becslése szerint az incidens világszerte 8,5 millió számítógépet érintett, ami az informatikai történelem egyik legsúlyosabb kiesésének számít. Az eset különösen súlyosan érintette a vállalkozásokat, bankokat, kórházakat és légitársaságokat, amelyek még mindig küzdenek rendszereik teljes helyreállításával. A CrowdStrike bocsánatot kért az okozott kellemetlenségekért, és megértését fejezte ki ügyfelei és partnerei iránt.

„Megértjük, hogy ez mindenkire mély hatást gyakorolt. Tudjuk, hogy ügyfeleink, partnereink és IT-csapataik fáradhatatlanul dolgoznak, és ezért mélységesen hálásak vagyunk” – mondta a CrowdStrike. „Elnézést kérünk az ebből eredő zavarokért.”

A cég azt is bejelentette, hogy egy új javítást telepítenek, amely reményeik szerint felgyorsítja a számítógépes rendszerek helyreállítását. Ugyanakkor nem közölték, hogy hány készüléket érint még mindig a probléma. A FlightAware légiközlekedési nyomkövető és adatplatform szerint vasárnap több mint 1400, az Egyesült Államokba induló vagy onnan induló járatot töröltek, és a Delta és a United Airlines voltak a leginkább érintett amerikai légitársaságok.

Nagy-Britanniában, Izraelben és Németországban az egészségügyi szolgáltatások is érintettek voltak pénteken, egyes szolgáltatásokat törölni kellett. A hatalmas kiesés rávilágított a globális számítógépes hálózatok sebezhetőségére, megmutatva, hogy egyetlen hiba is globális káoszt okozhat.

„Napjainkban túl gyakran fordul elő, hogy egyetlen hiba az egész rendszert érintő kiesést eredményez, amely az egészségügytől a légitársaságokon és a bankokon át az autókereskedőkig minden iparágat érint” – írta Lina Khan, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elnöke a közösségi médiában. „Ezek az incidensek rávilágítanak arra, hogy a koncentráció hogyan hozhat létre törékeny rendszereket.”

Az incidensig a CrowdStrike a kiberbiztonsági iparág egyik legmegbízhatóbb márkája volt, világszerte 29 ezer ügyféllel, köztük az Egyesült Államok legnagyobb vállalataival. Az egyik nagy gazdaság, amelyet a kiesés nagyrészt érintetlenül hagyott, Kína volt, mivel a CrowdStrike-ot nem használják széles körben az országban, és nem függ annyira a Microsofttól, mint a világ többi része.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek