Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba világszerte - FRISSÍTVE

10perc.hu
2024. 07. 19.
Tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba világszerte - FRISSÍTVE

A világ több pontján is kimaradásokat tapasztalnak az informatikai rendszerekben.

Egy világszerte észlelt informatikai hiba miatt tömeges leállások történtek repülőtereken, bankokban és a médiában is, jelentette a BBC. A hibák miatt repülőgépek nem tudnak felszállni, és több vasúttársaság is megbénult. Az események a Delta, a United és az American Airlines járatait is érintik, írja a CNN.

A Microsoft kezdetben vizsgálta a problémát, mivel csütörtök éjjel több amerikai légitársaságnál az Azure felhőszolgáltatás hibája miatt léptek fel problémák - írta meg a Telex.hu oldala. Bár ezt a hibát néhány órával később kijavították, a péntek reggeli globális leállások esetében kiderült, hogy a hiba a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt. Egy hibás frissítés miatt több ezer Windows-os PC és szerver vált használhatatlanná.

Brody Nisbet, a CrowdStrike egyik vezető szakértője megerősítette, hogy a hibát azonosították és bár javasoltak egy kerülőmegoldást, az nem oldja meg mindenkinél a problémát. A cég visszahívta a problémás frissítést, de a már érintett gépek ezután sem álltak azonnal helyre. A Microsoft is jelezte, hogy dolgoznak a helyzet megoldásán.

Légitársaságok és Repülőterek Nehézségei

A globális leállások miatt több európai, ázsiai, amerikai és ausztráliai repülőtér is leállt vagy akadozva működik. A berlini repülőtér az X-en hívta fel az utasok figyelmét, hogy technikai probléma miatt késésekre kell számítaniuk az utasfelvételnél is. Hasonló helyzet állt elő brit, spanyol, prágai, belfasti és zürichi reptereken is. A hongkongi reptéren káosz uralkodik, de Malajziában és Ausztráliában is fennakadások tapasztalhatóak, írja a Sky News.

A Budapest Airport is közleményt adott ki - számolt be róla a Telex.hu.: „Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti. Több légitársaság megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését.” Az utasok türelmét és együttműködését kérik.

A Ryanair a Facebookon arról posztolt, hogy ,,a teljes hálózatán fennakadások lehetnek”. A légitársaság azt tanácsolja, hogy az utazók ellenőrizzék a Ryanair applikációját friss információkért.

A Wizz Air közölte, hogy leállt a weboldala és mobilalkalmazása, valamint a foglalási rendszere. Az utasoknak azt javasolják, hogy legalább három órával a tervezett indulás előtt érkezzenek a repülőtérre.

Média és Egyéb Szolgáltatások Fennakadásai

A Sky News brit tévécsatorna péntek reggel nem tudott adást sugározni és később is akadozva működött. Több ausztrál tévéadó is hasonló problémákkal küzd. Az Egyesült Királyság háziorvosi szolgálatának foglalási rendszere és a gyógyszerlogisztikai rendszerek is hibásan működnek. Az amerikai 911-es segélyhívó vonalak is elérhetetlenné váltak, és két német kórházban leállították a nem sürgősségi műtéteket. A londoni tőzsdén is fennakadások tapasztalhatóak. A párizsi olimpia IT-rendszere szintén érintett, de a szervezők szerint van vészhelyzeti tervük erre az esetre.


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek