Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Olyan növényt találtak, ami képes lehet megélni a Marson

10perc.hu
2024. 07. 07.
Olyan növényt találtak, ami képes lehet megélni a Marson

A moha képes alkalmazkodni az extrém hidegekhez és a szárazsághoz is.

Kínai tudósok felfedezték, hogy a Mojave-sivatagban és az Antarktiszon növő Syntrichia caninervis nevű moha képes ellenállni a Mars extrém körülményeinek, így segíthet életet teremteni a vörös bolygón. Ez a szerény sivatagi moha a szárazság, magas sugárzás és rendkívüli hideg ellenére is túlélhet, ami kulcsfontosságú lehet a Mars kolonizációjában - közölte a The Guardian.

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy a moha nemcsak túlélte, hanem gyorsan felépült a szinte teljes kiszáradásból, még extrém hideg (-80°C és -196°C) és magas gammasugárzás után is. Az alapos vizsgálat során a moha sikeresen regenerálódott normál növekedési körülmények között, miután hét napot töltött Marshoz hasonló környezetben. A kutatócsoport szerint a szárazon tárolt növények jobban teljesítettek az expozíció után.

"A tanulmányunkban nyert egyedülálló meglátások megalapozzák a világűr kolonizációját a szélsőséges stresszkörülményekhez alkalmazkodott, természetesen szelektált növények felhasználásával" - írja a kutatócsapat. Stuart McDaniel, a Floridai Egyetem mohaszakértője szerint a sivatagi moha jelentőséggel bírhat az űrkutatásban, mivel a növények átalakítják a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká, amelyek létfontosságúak az emberi túléléshez.

Dr. Agata Zupanska, a SETI Intézet munkatársa úgy véli, hogy a moha segíthetne a Mars felszínén található kőzetanyag gazdagításában, lehetővé téve más növények növekedését is. Bár a moha nem ehető, jelentős szolgáltatásokat nyújthat az űrben.

A kutatás korlátai közé tartozik, hogy nem bizonyították, hogy a moha jelentős oxigénforrást biztosíthatna a Mars körülményei között, és nem vizsgálták a részecskesugárzás hatását sem. Dr. Wieger Wamelink, a Wageningeni Egyetem munkatársa szerint a mohák szabadföldi növekedése a Mars körülményei között nem bizonyított, mivel a hőmérséklet ritkán emelkedik fagypont fölé.

Edward Guinan, a Villanova Egyetem professzora azonban lenyűgözőnek találta a tanulmányt, és úgy véli, hogy ez az extrémtoleráns moha ígéretes úttörő növény lehet a Mars kolonizációjához, bár a növény vízszükséglete továbbra is kihívást jelent. "Hosszú út áll még előttünk" - mondta Guinan. "De ez az alacsony sivatagi moha reményt ad arra, hogy a Mars kis részeit a jövőben lakhatóvá tegyük az emberiség számára."


 


További cikkek