Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Nagyméretű aszteroida közelíti meg a Földet a héten

10perc.hu
2024. 06. 24.
Nagyméretű aszteroida közelíti meg a Földet a héten

Az aszteroida közelebb fog kerülni a Földhöz, mint az átlagos Föld-Hold távolság.

Egy jelentős méretű aszteroida, a 2024 MK, rendkívül közel halad el a Föld mellett június 29-én – jelentette a Virtual Telescope. Bár az objektumot potenciálisan veszélyesnek minősítették, nem fenyegeti bolygónkat közvetlenül - közölte a 24.hu.

Az aszteroida körülbelül 295 ezer kilométerre fog elhaladni, ami kevesebb, mint az átlagos Föld-Hold távolság. A 2024 MK az utóbbi idők egyik legfényesebb aszteroidája lesz, amelyet a Virtual Telescope élőben közvetít.

Az objektumot nemrég, 2024. június 16-án fedezték fel, létezését három nappal később jelentették be. Az átmérője 120-280 méter közé tehető, és magyar idő szerint június 29-én délután lesz a legközelebb a Földhöz.

A 2024 MK besorolása csupán azt jelenti, hogy az égitest elér egy bizonyos méretet és minimális távolságot, de nem jelent tényleges veszélyt. Az aszteroida fényessége eléri a 8,5 magnitúdót, így egyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

A NASA és partnerei folyamatosan figyelik a Földet fenyegető objektumokat, de eddig nem találtak olyan nagyobb égitestet, amely belátható időn belül eltalálhatná bolygónkat.




További cikkek