392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Homokdűnékben élő, aranyszínű kisállatot fedeztek fel Ausztráliában

10perc.hu
2024. 04. 12.
Homokdűnékben élő, aranyszínű kisállatot fedeztek fel Ausztráliában

Hat hónapon belül ez a második ritka állatfaj, melyet felfedeztek. 

Egy lenyűgöző arany erszényes vakondot fedeztek fel Nyugat-Ausztráliában. Ezek a titokzatos lények homokdűnékben élnek, és rendkívül keveset tudunk róluk.

A Kanyirninpa Jukurrpa (KJ) Martu Rangers, akik egy hatalmas terület hagyományos őrzői az ausztráliai Pilbara nyugati sivatagában, pillantották meg a különleges erszényest. A kakarratulok (Notoryctes caurinus) apró lények, mindössze 12-16 centiméteresek, és szinte egész életüket a föld alatt töltik. Hatékonyan "úsznak" a homokban, és ritkán merészkednek a felszínre, így rendkívül nehéz őket megfigyelni - írja az IFL Science.

Kanyirninpa Jukurrpa Facebook oldal

A vakondokról ismert, hogy erszényesek, de szaporodási szokásaikról és élettartamukról keveset tudunk titokzatos életmódjuk miatt. A KJ Martu Rangers pujiman (hagyományos) tudásukat modern természetvédelmi technikákkal ötvözi, hogy vigyázzanak a terület legsebezhetőbb fajaira, köztük az erszényes vakondra, az éjszakai papagájokra, az északi quollt és a Pilbara levélorrú denevéreket.

A vadőrök megfigyelése rávilágít ennek a különleges élőlénynek a létezésére, és segíthet a faj megóvásában. A Pilbara sivatag egyedülálló ökoszisztémája számos ritka fajnak ad otthont, és a KJ Martu Rangers elkötelezett a terület védelme iránt.

További cikkek