Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Videón mutatták, hogyan mozgatja gondolataival az egeret egy lebénult férfi

10perc.hu
2024. 03. 21.
Videón mutatták, hogyan mozgatja gondolataival az egeret egy lebénult férfi

Elon Musk agyimplantátumokkal foglalkozó cége, a Neuralink forradalmi eredményt mutatott be.

Egy lebénult férfi gondolatai segítségével mozgatott egeret a számítógépen. A 29 éves Noland Arbaugh egy búvárbaleset következtében bénult le válltól lefelé, de az implantátumnak köszönhetően visszanyerte a kontrollt a mozgása felett.

A Neuralink egy videót tett közzé az X-en, amelyen Arbaugh sakkozik a számítógépen, kizárólag a gondolatai segítségével irányítva az egeret. A férfi januárban kapta meg az implantátumot, és elmondása szerint a műtét rendkívül egyszerű volt, komplikációk nélkül. Arbaugh kiemelte, hogy az implantátum nem okoz kognitív zavarokat, és most már akár 8 órán keresztül is képes játszani kedvenc játékával, a Civilization VI-al - írja a Szeretlek Magyarország.


Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének korábbi idegmérnöki programigazgatója szerint bár a bemutatott eredmény lenyűgöző, még korai lenne áttörésnek nevezni. Hangsúlyozta, hogy a Neuralink és a páciensnek is rengeteget kell még tanulnia ahhoz, hogy maximalizálják az implantátum által biztosított irányítási lehetőségeket. Ugyanakkor Ludwig elismerte, hogy ez egy rendkívül pozitív fejlemény a páciens számára, és remek kiindulópont a további kutatásokhoz.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek