Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Mars meglepő hatással van a Föld óceánjaira

10perc.hu
2024. 03. 13.
A Mars meglepő hatással van a Föld óceánjaira

A tudósok lenyűgöző felfedezést tettek: a Mars gravitációja 2,4 millió éves ciklusokban befolyásolja a Föld óceánjainak mélyáramlatait. Ez a meglepő jelenség reményt adhat a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel a melegebb éghajlathoz erősebb mélytengeri áramlatok kapcsolódnak.

A Föld és a Mars egyfajta kozmikus keringőt járnak, melynek gravitációs kölcsönhatásai 2,4 millió éves ciklusokat rajzolnak ki. Adriana Dutkiewicz geotudós és csapata a Sydney-i Egyetemen az üledékadatok elemzésével tárta fel ezt a lenyűgöző összefüggést - írja a Science Alert.

A csillagászati nagy ciklus néven ismert jelenség a Földre érkező napenergia mennyiségét is befolyásolja, melegebb klímát eredményezve a csúcspontjain. Ez a melegebb éghajlat pedig egybeesik a mélytengeri áramlatok erősödésével, amint azt a kutatócsoport 293 tudományos fúrólyuk adatainak elemzésével kimutatta.

A melegebb óceánok élénkebb mélytengeri áramlással rendelkeznek, ami megakadályozhatja az óceán pangását, még akkor is, ha az Atlanti-meridionális forduló áramlás (AMOC) lelassul vagy leáll. Ez kiemelkedően fontos az óceánok egészségének megőrzése szempontjából, mivel az élénk áramlatok segítik a víz oxigénnel történő dúsításában és a tápanyagok szétosztásában.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek