Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Globális chipeladások: 15 hónap után először emelkedés

10perc.hu
2024. 01. 11.
Globális chipeladások: 15 hónap után először emelkedés

A globális chipeladások 15 hónap folyamatos csökkenés után novemberben először növekedtek éves szinten.

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA adatai szerint a félvezetőipar globális értékesítése novemberben 47,98 milliárd dollár volt, ami 5,3 százalékos emelkedés 2022 novemberéhez képest.

A növekedés elsősorban a fogyasztói elektronikai termékek, például az okostelefonok, a számítógépek és a háztartási gépek iránti kereslet növekedésének köszönhető. Az ipari chipek iránti kereslet is növekedett, de kisebb mértékben.

Éves összevetésben az eladások Japánban 2,8 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az amerikai kontinensen 3,5 százalékkal, Kínában 7,6 százalékkal, Európában 5,6 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt pedig 7,1 százalékkal nőttek.

Októberhez képest a chipeladások Észak- és Dél-Amerikában 3,9 százalékkal, Kínában 4,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és másutt 3,5 százalékkal nőttek, ugyanakkor Európában 2 százalékkal, Japánban pedig 0,7 százalékkal csökkentek.

A SIA az Egyesült Államok félvezető-iparának csaknem az egészét és más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#USA

További cikkek