Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

169 millió forintos bírságot kapott egy internetes társkeresőt

10perc, MTI
2023. 12. 19.
169 millió forintos bírságot kapott egy internetes társkeresőt

Az eljárás során a GVH megállapította, hogy az Elittárs megsértette a tisztességes üzleti magatartásra vonatkozó szabályokat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 169 millió forintra bírságolta az Elittárs internetes társkeresőt megtévesztő kommunikáció miatt.

A vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a társkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt.

A GVH 2022 nyarán indított eljárást a németországi székhelyű Spark Networks Services GmbH.-val szemben annak gyanújával, hogy a vállalkozás valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről.

Az eljárás során a GVH megállapította, hogy az Elittárs weboldalon és Android alkalmazásában elhallgatja, hogy az előfizetés nélküli regisztráció érdemi társkeresés folytatására nem alkalmas. Az ingyenesen regisztrált felhasználók nem tudták megtekinteni a többiek profilképeit és üzeneteket küldeni vagy olvasni sem tudtak.

A vállalkozás továbbá megtévesztő információkat közölt az elérhető felhasználói bázisról. A "15 millió aktív tag világszerte" és a "havonta 800 000 új tag - oldalainkon regisztrált összes új felhasználó" állítások a magyar felhasználók számára ténylegesen nem elérhető felhasználói kört jelöltek, emellett pedig nem az aktív tagok valós számát jelezték.

A vállalkozás az eljárás során érdemi együttműködést tanúsított, nem vitatta a vizsgált tényeket, beismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról is. Ezeket a körülményeket figyelembe véve a GVH Versenytanácsa, közel felével csökkentve a bírság összegét, 169 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A GVH közleményében felidézte, hogy nem első alkalommal vizsgálta az online társkeresők szolgáltatásait. 2020-ban 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső oldalakat működtető luxemburgi vállalkozásra.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek