Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Búcsúzik egy igazi legenda – nem gyártanak több Boeing 747-est!

10perc.hu
2023. 01. 31.
Búcsúzik egy igazi legenda – nem gyártanak több Boeing 747-est!

A vállalat Washington állambeli gyárában elkészült a legutolsó, sorszám szerint 1574. jumbo jet.

A repülés történetének egyik szomorú napja a mai. Elkészült az utolsó Boeing 747 "jumbo jet", ugyanis 53 év után végleg leállították az ikonikus repülőgép gyártását. A vállalat Washington állambeli gyárában elkészült a legutolsó, sorszám szerint 1574. Boeing-747-t.

A repülés történetében úttörőnek számító, négyhajtóműves, 68,5 méter hosszú 747-es első példánya 1969-ben gurult ki először a Seattle-től északra fekvő everetti gyártóbázisról. Ötvenezer ember dolgozott a prototípuson, 16 hónap alatt építettek meg. Az első jumbo jet a Pan Am színeiben emelkedett a levegőbe 1970-ben, és New Yorkból Londonba repült.


Olcsóbbá is tette az utazást az Egyesült Államok és Ázsia között, mert nem kellett út közben leszállnia tankolni     Fotó: Pixabay


Az első szélestörzsű repülőgéppel 500 utas szállítása vált lehetővé. A gép azonban borzasztó szerencsétlen időpontban, pont az 1970-es évek olajválsága előtt került piacra. Az újragondolt 747-400-as típus bemutatása viszont egybeesett az ázsiai gazdasági robbanással az 1980-as években, és meg is könnyítette, és olcsóbbá is tette az utazást az Egyesült Államok és Ázsia között, mert nem kellett út közben leszállnia tankolni.

Az Egyesült Államokban a Delta légitársaság volt az utolsó, amely Boeing 747-esekkel repült, de más légitársaságok, például a német Lufthansa továbbra is alkalmazza a típust. Az utolsó Boeing 747 teherszállító repülő lesz, és az Atlas Air színeiben emelkedik majd a magasba. A legutolsó jumbo jetet kedden adták át a megrendelőnek.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek