386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Szeretnéd, ha egészséges csoki olvadna el a szádban? A brit tudósok elintézik

10perc.hu
2023. 01. 13.
Szeretnéd, ha egészséges csoki olvadna el a szádban? A brit tudósok elintézik

A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek - például sajtok és jégkrémek - egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Az egészséges táplálkozás egyik újabb állomásához érkeztek el brit tudósok, akik az ember szájában szétolvadó, tökéletes csokoládék titkát tárták fel. A Leedsi Egyetem kutatói azt állítják, hogy felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását - számolt be a The Guardian.

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató elmondta, egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. A szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, amelyet akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a beavatkozás hatással lenne a fogyasztás élményére.


Egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket     Fotó: Freepik


Ennek a folyamatnak a részletes feltárása segíthet abban, hogy olyan újgenerációs csokoládékat fejlesszenek ki, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak. A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek - például sajtok és jégkrémek - egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Egészség

További cikkek