Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elmúltál ötven? Akkor naponta aludj minimum 5 órát, és elkerülhetnek a betegségek

10perc.hu
2022. 10. 19.
Elmúltál ötven? Akkor naponta aludj minimum 5 órát, és elkerülhetnek a betegségek

Azok, akik kevesebbet aludtak naponta öt óránál, azok nagyobb eséllyel haltak meg a vizsgálat ideje alatt, többségében krónikus betegségeik következtében.

A PLoS Medicine orvostudományi folyóiratban publikált tanulmány szerint naponta legalább öt óra alvás csökkentheti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát 50 év felett. A BBC-n megjelent kutatási anyag szerint a tudósok 8 ezer brit köztisztviselő egészségügyi állapotát és alvási szokásait követték nyomon kikérdezéssel, egyes esetekben pedig alvásfigyelő okosórák használatával.

Összesen húsz éven keresztül figyelték, hogy a résztvevők közül kinél alakult ki valamilyen krónikus betegség, például cukorbetegség, rák vagy szívbetegség. Kiderült, hogy az egészségügyi problémák megzavarhatják az ember éjszakai alvását, és a nem megfelelő mennyiségű alvás is intő jel, sőt kockázat lehet.

Arra már van bizonyíték, hogy az alvás segíti a test és az agy regenerálódását és megújulását, de az továbbra is rejtély marad, miért számít pontosan az, hogy hány órát alszik valaki. Ugyanakkor egyértelmű, hogy azoknak, akik 50 éves koruk körül naponta 5 órát vagy annál kevesebbet aludtak éjszakánként, 30 százalékkal nagyobb eséllyel lett valamilyen egészségügyi problémájuk, mint azoknak, akik napi 7 órát aludtak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek