Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Európai Parlament: 2024-től egységesek lesznek a telefontöltők

10perc.hu
2022. 10. 04.
Európai Parlament: 2024-től egységesek lesznek a telefontöltők

A döntés a várakozások szerint évente legalább 200 millió euró megtakarítást eredményez, és évente több mint ezer tonnával csökkenti az uniós elektronikai hulladék mennyiségét.

Az Európai Unió parlamentje kedden - 602 igen szavazattal, 13 nem ellenében - elfogadta a törvényt, amely előírja, hogy 2024 végétől az USB-C legyen az új okostelefonok, táblagépek és fényképezőgépek egyetlen töltőszabványa - jelentette az AFP.

Az Apple, amely a Samsung után a világ második legnagyobb okostelefon-értékesítője, már most is használ USB-C töltőportokat iPadjeiben és laptopjaiban. Az amerikai cég eddig ellenállt az uniós nyomásnak, de ez a döntés arra fogja kényszeríteni, hogy lemondjon az iPhone-ok Lightning-csatlakozójáról – írja a Reuters.

A laptopgyártók kaptak egy kis haladékot az EU-ban kötelező átállásra: nekik 2026-tól kell az USB-C szabványt alkalmazni.

2024-től a kábeleket sem kell gyűjtögetni, az Európai Parlament arról is döntött, hogy a vásárlók szabadon dönthetnek, hogy az új készülékeket USB-C töltővel vagy anélkül vásárolják meg.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek