Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Körbefotózta a Marsot egy kínai űrszonda

10perc.hu
2022. 06. 30.
Körbefotózta a Marsot egy kínai űrszonda

A Tienven-1 2020-ban indult útnak és tavaly májusban érkezett meg a vörös bolygóhoz, az elmúlt több mint egy év alatt 1344 alkalommal kerülte meg a Marsot.

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta. A közösségi médiában közzétett képeken a zord marsi táj látható: poros vörös dűnék, vulkáni kúpok, becsapódási kráterek, a déli pólus jégtakarója, valamint a Naprendszer legnagyobb kanyonja, a Valles Marineris sziklái és gerince. A kínai űrszonda az elmúlt több mint egy év alatt 1344 alkalommal kerülte meg a Marsot.

A kínai űrhivatal bejelentette, a Tienven-1 2020-ban indult útnak és tavaly májusban érkezett meg a vörös bolygóhoz. A magával vitt Csu-Zsung marsjáró május 15-én szállt le az Utopia Planitián, a Mars északi féltekéjén található hatalmas síkságon, és azóta felszíni kőzetmintákat gyűjtött és képeket készített.

A kínai Tienven-1 sikeres küldetése előtt amerikai és orosz űrhajó is landolt már a Marson, emellett India, az ESA és az Egyesült Arab Emirátusok űrszondái is a bolygó körül keringenek.

Főkép forrása:
CNSA

További cikkek