Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Megtalálhatták a tüdőrák ellenszerét

10perc.hu
2023. 06. 05.
Megtalálhatták a tüdőrák ellenszerét

Már közel vannak a tudósok az áttöréshez és olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek évekkel hosszabbíthatják meg a betegek életét.

2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatójának korábbi elmondása szerint a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus. Évente 9 ezer ember betegszik meg tüdőrákkal Magyarországon, és 8 ezren meg is halnak benne, így a rák ezen fajtája ellen lenne a legégetőbb szükség az ellenszer feltalálására - írta az Index.

A tüdőrák korai stádiumában lévő betegeknél életmentő lehet egy injekció, ami segít az immunrendszernek felfedezni és elpusztítani a rejtett rákos sejteket a szervezetben. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói felfedezték, hogy az injekció kemoterápiával együtt történő alkalmazásával a műtét előtti három hónapban, majd azt követően egy évig jelentősen csökkenthető a korai stádiumú tüdőrák visszatérésének kockázata.

A kutatásban részt vevő betegek átlagosan közel egy év után már rákmentesek voltak, míg a kemoterápián átesett pácienseknél négy hónap után visszatért a betegség. A vizsgálatban nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek is részt vettek, ami a kór leggyakoribb formája.

A kísérletben részt vevő kutatók ugyanakkor megjegyezték, túl korai lenne még olyan kijelentéseket tenni, hogy az injekciót használó betegek élete mennyivel fog meghosszabbodni a terápiának köszönhetően, viszont biztatóak a jelek.

„Az általunk megfigyelt adatok azt mutatják, ha valaki ebben a kezelésben részesül, feleakkora a valószínűsége annak, hogy a rák visszatér a szervezetében. Ez rendkívül jó hír azoknak a betegeknek, akik ennek köszönhetően sokkal tovább élhetnek” – fejtették ki a Stanford Egyetem kutatói.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek