Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Clearview AI-t 33,7 millió dollárra büntette a holland adatvédelmi hatóság illegális arcfelismerő adatbázis miatt

10perc.hu
2024. 09. 04.
A Clearview AI-t 33,7 millió dollárra büntette a holland adatvédelmi hatóság illegális arcfelismerő adatbázis miatt

A holland adatvédelmi hatóság 30,5 millió eurós bírságot szabott ki a Clearview AI-ra, mivel az arcfelismerő startup illegálisan hozott létre egy több milliárd arcfotót tartalmazó adatbázist.

A holland adatvédelmi ügynökség, a DPA közölte, hogy a Clearview AI nem emelt kifogást a döntés ellen, így nem tud fellebbezni a bírság ellen. Jack Mulcaire, a Clearview jogi vezetője azonban az Associated Pressnek nyilatkozva kijelentette, hogy a határozat törvénytelen, és hiányzik belőle a megfelelő eljárás - közölte az APNews.

A DPA szerint a Clearview AI adatbázisának létrehozása és az érintett személyek nem megfelelő tájékoztatása súlyosan megsértette az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (GDPR). Aleid Wolfsen, a DPA elnöke hangsúlyozta, hogy az arcfelismerés rendkívül tolakodó technológia, amely nem alkalmazható mindenki ellen a világ bármely pontján.

A DPA figyelmeztetett, hogy ha a Clearview AI nem állítja le a rendelet megsértését, a bírságon felül akár 5,1 millió eurós (5,6 millió dollár) mulasztási bírsággal is szembesülhet. Mulcaire közleményében azt állította, hogy a Clearview AI nem tartozik az uniós adatvédelmi szabályok hatálya alá, mivel nem rendelkezik telephellyel vagy ügyfelekkel Hollandiában vagy az EU-ban.

Júniusban a Clearview egy Illinois állambeli perben egyezséget kötött, amelyben az arcokról készült hatalmas fényképgyűjtés személyiségi jogokat sértett. Az egyezség értéke meghaladhatja az 50 millió dollárt, azonban a Clearview nem ismerte el a felelősségét. Az illinois-i ügy egyesítette az Egyesült Államok különböző pontjain a Clearview ellen benyújtott pereket, amelyek az internet és közösségi média fényképeinek gyűjtéséről szóltak, és az adatbázis értékesítése magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és kormányzati szerveknek történt.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek