Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Svédország új képernyőhasználati irányelveket közölt a gyermekek számára

10perc.hu
2024. 09. 07.
Svédország új képernyőhasználati irányelveket közölt a gyermekek számára

Svédország új képernyőhasználati irányelvei szerint a kétévesnél fiatalabb gyermekek számára teljes képernyőtilalmat vezetnek be, míg a tizenévesek napi három órában maximalizálják a digitális eszközök használatát.

A svéd egészségügyi hatóságok friss iránymutatása radikális változásokat hoz a gyermekek digitális eszközökkel való interakciójában. A Folkhälsomyndigheten által közzétett új ajánlások szerint a kétévesnél fiatalabb gyermekek nem használhatnak képernyőket, míg a tizenévesek esetében a napi képernyőidőt három órában maximalizálják - írta meg a The Guardian.

Jakob Forssmed szociális miniszter hangsúlyozta, hogy a digitális média túlzott használata negatív hatásokkal járhat, például rosszabb alvással és depressziós tünetekkel. „Túl sokáig hagytuk, hogy a képernyők és az alkalmazások elrabolják az időt és a figyelmet annak rovására, amiről tudjuk, hogy a jó közérzethez szükséges,” mondta Forssmed. Az új irányelvek célja, hogy támogassák a gyermekek és fiatalok egészségesebb, tudatosabb képernyőhasználatát.

Az iránymutatások szerint a két és öt év közötti gyermekek képernyőhasználatát legfeljebb egy órára korlátozzák, míg a hat és tizenkét évesek számára napi két óra a megengedett. A 13-18 éves korosztály esetében a napi három órás határ áll fenn. A jelenlegi átlagos képernyőhasználati idő jelentősen meghaladja ezeket a korlátozásokat: a kilenc és tizenkét évesek napi négy órát, míg a 17 és 18 évesek több mint hét órát töltenek képernyők előtt, az iskolai munkát nem számítva.

Az irányelvek továbbá javasolják, hogy a gyermekek lefekvés előtt ne használjanak képernyőt, és a hálószobákban éjszaka ne legyenek digitális eszközök. Forssmed szerint a szülőknek példát kell mutatniuk gyermekeiknek a képernyőhasználat terén: „Szülőként önök példaképek.”

A franciaországi kutatások, például Emmanuel Macron elnök megbízásából végzett tudományos vizsgálatok is hasonló ajánlásokat tettek: három év alatti gyermekek esetében a képernyőhasználat teljes mellőzését javasolják, és 11 éves kor előtt telefonálást is tiltanak. Franciaországban a mobiltelefonok iskolai használatának tilalmát is próbálják bevezetni 15 éves korig, amely országosan januártól léphet életbe, ha sikeresnek bizonyul.

Svédország már korábban is jelezte, hogy fontolgatja az okostelefonok betiltását az általános iskolákban, ezzel is hozzájárulva a fiatalok digitális jólétének javításához.




További cikkek