395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Marokkkóban épül meg a világ legnagyobb stadionja

10perc/MTI
2024. 04. 03.

Marokkó ezzel az épülő stadionjával megelőzi Koreát.

A világ legnagyobb stadionját építi meg Marokkó a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra.

A hat év múlva sorra kerülő, 48 csapatos vb rendezését az észak-afrikai ország Spanyolországgal és Portugáliával közösen kapta meg és az új aréna létesítésével nem elképzelhetetlen, hogy a torna fináléját is Marokkóban rendezik majd. A Casablancától 38 kilométerre északra, el-Manszuria városában épülő stadion 115 ezer néző befogadására lesz alkalmas, amivel a világ legnagyobbja lenne megelőzve a Koreai NDK fővárosában, Phenjanban található Május elseje Stadiont, melyben 114 ezren férnek el.

A marokkóiak már meg is kötötték a kivitelezésre a szerződést, ennek értelmében atlétikai pálya és beltéri úszómedence, valamint bevásárló központ és szálloda is épül a komplexumban. A megállapodás szerint a beruházás költsége 5 milliárd dirham (499 milliárd forint) lesz.

A stadionnal Marokkó egyértelműen bejelentkezik a 2030-as vb-döntő rendezésére, noha eddig biztosnak tűnt, hogy annak házigazdája a barcelonai Camp Nou vagy a madridi Santiago Bernabeu Stadion lesz. A hat év múlva sorra kerülő világbajnokság első három mérkőzésének Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont. A nyitótalálkozóra a montevideói Centenáriumi Stadionban kerül majd sor, amelyben az 1930-as döntőt is rendezték.

További cikkek