393.48 Ft

363.46 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Hetvenéves a 6-3 - Magyar csárdás Londonban

10perc.hu
2023. 11. 24.

A labdarúgás tanítómestereiből 90 perc alatt nebulókat csinált az Évszázad mérkőzésén a legendás Aranycsapat.

A világra szóló magyar diadal éppen 70 éve történt, amikor a földkerekség legjobb csapatának tartott magyar labdarúgó-válogatott a hazai pályán veretlen Anglia ellen lépett pályára. Noha a britek sima sikerre számítottak a londoni meccsen, az Évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc vezette magyarok 6-3-ra diadalmaskodtak.

Noha a jelenlegi válogatott is egyre hangosabb sikereket arat – 12 meccse veretlen, csoportelsőként jutott ki a 2024-es Eb-re –, a nagy diadalt sosem felejthetjük el. Az Aranycsapat londoni győzelmének emlékére idézzük fel, hogyan fogadta a nemzetközi sajtó a futball tanítómestereinek kioktatását.

The Times:
"Százezer néző látta az "istenek" alkonyát. A magyarok történelmet írtak azzal, hogy földön, levegőben és taktikában egyaránt megverték Angliát."

Daily Mirror:
"Angliát, a régi mestert megverte a játékban és lövőkészségben egyaránt jobb, új, áramvonalas bajnok: Európa, sőt a világ legjobb csapata. Az utolsó 30 perc sporttragédia volt."


Puskás feledhetetlen találata a hátrahúzós cselét követően     Fotó: FacebookNeue Zürcher Zeitung:
"A magyarok az egész mérkőzés alatt a helyzet valódi urai voltak. Éppen úgy, mint ahogy felesleges dolog a tengerbe vizet hordani, felesleges ismét felsorolni a magyar futballsztárok jó tulajdonságait."

Corriere dello Sport:
"Ami nem történt meg 90 évig, arra most elég volt 90 perc. A magyaroknak elegendő volt egy félóra, hogy a szó szoros értelmében megsemmisítsék a brit oroszlánt."

Le Figaro:
"A magyarok váratlan szerepcserére kényszerítették az angolokat: mint tanítványok, leckét adtak mesterüknek. A magyar játékosok tudása olyan nagyfokú, hogy minden nehéz technikai vagy taktikai húzásuk egészen természetesnek tűnt."

Junge Welt:
"A labdarúgás tanítómesteréből szerdán délután tanuló lett."

Der Abend:
"Magyar csárdás Londonban. A magyarok mostani sikere nem a véletlen műve, hanem a sport területén is folyó tervszerű építőmunka eredménye."


A kivonuláskor még bizakodtak az angolok, aztán már az első percben hátrányba kerültek, végül nagy verést kaptak     Fotó: WikipediaAnglia-Magyarország 3-6 (2-4)

Wembley Stadion, 105 ezer néző, v.: Leo Horn (holland)

Anglia: Merrick - Ramsey, Eckersley, Wright, Johnston, Dickinson, Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Robbá

Magyarország: Grosics (Gellér, 74.) - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

Gólszerzők: Sewell (15.), Mortensen (37.), Ramsey (57., 11-esből), illetve Hidegkuti Nándor (1., 21., 53.), Puskás Ferenc (24., 28.), Bozsik József (50.)

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek