Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Kint vagyunk az EB-n, a többit felejtsük el…

10perc.hu
2023. 11. 16.
Kint vagyunk az EB-n, a többit felejtsük el…

A magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra, mivel Bulgária vendégeként 2-2-es döntetlent játszott a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen.

Azt most hagyjuk, hogy milyen körülmények között került megrendezésre a Bulgária-Magyarország Eb-selejtező, mert egy magára valamit is adó szövetség ilyet nem csinál. A meccs szófiai helyszíne többszöri változtatás után csak kedden vált biztossá, ráadásul harminc perccel a mérkőzés kezdete előtt – miközben a csapatok a pályán melegítettek – a létesítményen kívül a rendőrség vízágyúval oszlatta a tüntető bolgár szurkolókat, a hangszórókból üvöltő zenét pedig helyenként a beszűrődő sziréna hangja nyomta el az üres Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban.

Hogy ez, vagy a felvezetés bohózata, esetleg a nagy tét – egy ponttal 51 esztendő után egyenes ágon juthatott ki egy kontinensviadal fináléjába – nyomta rá a bélyegét a magyar válogatott játékára, teljesen mindegy, de ezúttal ezt most ne kérjük számon Marco Rossi csapatán. Most az a lényeg, hogy egy meccsel a selejtezősorozat vége előtt biztossá vált, hogy Magyarország zsinórban harmadszor – de egyeneságon először – kijutott a 2024-es németországi Európa-bajnokságra.

A magyarok már a 10. percben vezetést szerzett Ádám Martin fejesével, de a hazaiak váratlanul egyenlítettek Szpasz Delev találatával. A bolgárok Valentin Antov kiállítása miatt emberhátrányban vonultak a szünetre. A folytatásban Kerkez Milos is piros lapot kapott, Kiril Deszpodov 11-esével pedig a hajrában már a bolgárok voltak előnyben, de a hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett.

A 11 találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel hét pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, de csoportelsősége még nem dőlt, mert a szabadnapos szerbek két ponttal vannak lemaradva. A magyarok vasárnap 15 órától éppen a montenegrói válogatottat fogadják a Puskás Arénában a selejtezőcsoport utolsó fordulójában, ahol Szoboszlaiék számára a csoportelsőség lesz a tét.


A hosszabbítás utolsó pillanatában Aleksz Petkov öngólja magyar Eb-részvételt eredményezett      Fotó: MTI/Illyés Tibor



Eb-selejtezők, G csoport, 9. forduló:

Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1)

Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapus, v.: Daniel Stefanski (lengyel)

Bulgária: Naumov - Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov - Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Grujev - Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.).

Magyarország: Dibusz - Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. - Nego (Gazdag, 82.), Nagy Á., Styles, Kerkez - Csoboth (Nagy Zs., 59.), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 74.).

Gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (79., 11-esből), illetve Ádám (10.), Petkov (97., öngól)

Kiállítva: Antov (37.), illetve Kerkez (57.)

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek