387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: Verstappen már most egy polcra került Niki Laudával, Nelson Piquet-vel és Ayrton Sennával

10perc.hu
2023. 10. 09.
F1: Verstappen már most egy polcra került Niki Laudával, Nelson Piquet-vel és Ayrton Sennával

A Red Bull immár háromszoros világbajnok holland pilótája szerint az első F1-es világbajnoki cím volt a legérzelmesebb, de az ideit tartja a legjobbjának.

Ahogy arra számítani lehetett, Max Verstappen már a Formula-1-es Katari Nagydíj sprintjén, azaz öt és fél hétvégével a 2023-as évad vége előtt bebiztosította a világbajnoki címet – szám szerint és zsinórban a harmadikat. Ám nem bízta a véletlenre a dolgokat, és megadta a módját a harmadik vb-címének.

A sorozatban harmadik világbajnoki címét a szombati sprintfutamon megnyerő Max Verstappen rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Katari Nagydíjon, amely pályafutása 180. F1-es viadala volt. A Red Bull 26 éves holland pilótájának ez az idei 14., egyben pályafutása 49. futamgyőzelme.

A Red Bull-os ezzel öt másik klasszissal került egy szintre ilyen tekintetben: Jack Brabhammel, Jackie Stewarttal, Niki Laudával, Nelson Piquet-vel és Ayrton Sennával, akik ugyancsak három vb-titulust szereztek F1-es karrierjük során. És még hol lehet a végállomás…

„Ez a mostani, a harmadik vb-cím a legjobb, a legértékesebb a számomra. Úgy vélem, az első volt a legérzelmesebb, hiszen akkor váltak valóra az álmok az F1-ben. De az idei volt egyértelműen a legjobb évem a sorozatban aratott győzelmekkel és egyebekkel, valószínűleg maga az autó is most volt a legjobb formában. Szóval számomra talán ez az, amire a leginkább büszke vagyok a kiegyensúlyozottság miatt” – állította a holland.

A három vb-címről kijelentette a 26 éves pilóta, hogy erről sosem mert álmodni. „Ez egy rendkívül büszke pillanat nekem, a családomnak, a közeli családomnak. Szerintem mindenkinek, akivel együtt dolgozom a csapatban, lenyűgöző ezt átélni.”

Verstappen elmondta: nem feltétlenül érzi úgy, hogy gyorsabb versenyzővé vált volna a 2015-ben, 17 évesen megejtett Formula-1-es bemutatkozása óta, sokkal inkább úgy érzi, hogy az évek során gyűjtött tapasztalata az, ami segített neki jobb pilótává válni és jobban kezelni a nyomást. Ami pedig a következő öt, idei versenyt illeti, a holland a vb-cím bebiztosításától függetlenül is ugyanolyan mentalitással vág majd neki, mint az összes többi viadalnak, és természetesen megpróbálja megnyerni a futamot.

„A szombati, sprintfutamot követő levezetőkörön is mondtam már a rádión: teljesítményről beszélünk, és ezért mindig hálásak lehetünk a csapatnak. Ugyanakkor a légkört és azt, hogy mennyire élvezem a munkát ezekkel a srácokkal, talán még fontosabbnak találom: nagyon fontos tudni, hogy amikor megérkezel a pályára, jó emberekkel dolgozhatsz együtt” – állította Verstappen.


A vb-pontversenyek állása 17 futam után

Pilóták: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 433 pont - már világbajnok, 2. Sergo Pérez (mexikói, Red Bull) 224, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 194, 4. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 183, 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 153, 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 145, 7. Lando Norris (brit, McLaren) 136, 8. George Russell (brit, Mercedes) 132, 9. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 83, 10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 47.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 657 pont - már világbajnok, 2. Mercedes 326, 3. Ferrari 298, 4. Aston Martin 230, 5. McLaren 219, 6. Alpine 90, 7. Williams 23, 8. Alfa Romeo 16, 9. Haas 12, 10. Alpha Tauri 5.

Főkép forrása:
DPPI Media (Xavi Bonilla)

További cikkek